FNLI: verdwijnen blauw vinkje is aanloop naar chaos

Den Haag, 25 augustus 2016 14:05 | Willem-Paul de Mooij

FNLI is niet blij met het advies van de Stichting Ik Kies Bewust om het blauwe Vinkje te schrappen. De fabrikantkoepel is bang voor ‘een aanloop naar chaos en veel bomen zonder bos’.

Woensdag publiceerde Ik Kies Bewust haar strategische advies voor het blauwe en het groene Vinkje richting het ministerie van VWS. Het meest in het oog springende advies is om het blauwe Vinkje als zodanig te laten vallen, omdat het maatschappelijk draagvlak ervoor ontbreekt.

Best in class

Het FNLI baalt van het advies. Woordvoerder Leon Jansen: “De FNLI betreurt dat het gebruik van een keuze bevorderend logo nu beperkt wordt tot minder dan 15 procent van de producten in de winkel, groente en fruit meegerekend. Een aanduiding ‘best in class’ voor de productsamenstelling van andere producten wordt nu erg onduidelijk.”

Even goed

Volgens FNLI was het Vinkje voor producenten een stimulans om een koploperpositie onder de overige 85 procent andere producten voor de consument te visualiseren. Jansen: “Nu is iedereen weer even goed. Het speelveld is nu open voor individuele initiatieven zoals supermarkten nu nemen bij frisdranken, ieder voor zich en allemaal met andere parameters. Dus een aanloop naar chaos en veel bomen zonder bos.”