Eurocommissaris Voedselveiligheid roept op tot fipronil-top

Brussel, 11 augustus 2017 11:51 | Maurice de Jong

De eurocommissaris van Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis heeft er genoeg van dat EU-landen elkaar schuld geven van het fipronil-schandaal. Hij pleit daarom voor een Europese top over dit onderwerp tussen EU-ministers en de voedselveiligheidsautoriteiten.

De aanleiding van de top is het gebakkelei tussen Nederland, België en Duitsland waar de voedselautoriteiten sporen van fipronil aantroffen in eieren. De besmettingsbron ligt mogelijk in Nederland.

Fipronil-affaire

Eerder beschuldigde de Belgische minister van Landbouw Nederland van nalatig handelen in de fipronil-affaire. Al in november 2016 zou de Nederlandse regering weet hebben van de mogelijke aanwezigheid van fipronil in eieren. Een onjuiste conclusie, verweerde staatssecretaris Martijn van Dam zich in actualiteitenprogramma Jinek.

 De fipronil-besmettingen beperken zich niet tot Nederland, Duitsland en België maar verspreiden zich inmiddels door heel Europa, meldt de NOS.

Eurocommissaris Andriukaitis hoopt dat de fipronil-top eind september te houden. "We moeten leren van wat er is gebeurd en verder gaan, in plaats van energie stoppen in het beschuldigen van elkaar", zegt hij tegen de NOS.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X