‘Effect volkoren producten op gezondheid lijkt sterker dan dat van groente en fruit’

ROME, 3 december 2017 16:40 | Amy Berentsen

Vaker volkoren eten zou direct samenhangen met een lager sterfterisico, minder kans op diabetes type 1, hart- en vaatziekten, obesitas en mogelijk ook dikke-darm-kanker. Dat zegt een groep vooraanstaande voedingswetenschappers van het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC). Volgens de ICQC-wetenschappers zouden wetgevers via goede regelgeving aan de consumenten moeten uitleggen wat wel en geen volkoren product is.

‘Recente gegevens tonen aan dat de effecten van volkoren producten voor de gezondheid zelfs sterker lijken te zijn dan die van groente en fruit. Daarom bevorderen veel internationale voedselautoriteiten nu naast groente en fruit ook het consumeren van volkoren producten’, aldus het ICQC panel dat een symposium organiseerde in Rome.

Volkoren of niet 

Volgens de ICQC-aanhangers worden volkoren producten nog te vaak ten onrechte  als volkoren benoemd. ‘Ook in Nederland zijn er nog veel producten die het predicaat ‘volkoren’ mogen claimen, terwijl dat er nauwelijks in zit. Dat moet worden aangepakt’, aldus Fred Brouns van Universiteit Maastricht, een van de sprekers van het ICQC-symposium.

Twee keer volkoren 

Om de genoemde gezondheidsvoordelen te bereiken, adviseert het ICQC-panel twee keer per dag volkoren te eten. Deze voordelen treden niet op bij de consumptie van geraffineerde graanproducten, zoals wit brood of witte rijst.

Meer aandacht

De bevindingen van het ICQC werden deze maand ook al naar voren gebracht tijdens de internationale Whole Grain Summit in Wenen, waaraan 200 experts uit 3 landen deelnamen. ICQC roept de levensmiddelenindustrie op meer aandacht aan volkoren te geven en de claim ‘volkoren’ beter te controleren.