EU-lidstaten moeten acrylamide-niveau controleren

, 11 juni 2007 12:00 |

Gerelateerde berichten

De Europese Commissie roept lidstaten op jaarlijks te controleren of het acrylamidegehalte in voedingsmiddelen daalt. Gisteren publiceerde de commissie een officiële nota waarin zij erkende dat de voedingsmiddelenindustrie de afgelopen jaren verschillende vrijwillige initiatieven ondernam om het gehalte te reduceren. De commissie vroeg lidstaten de komende drie jaar data te verzamelen over het gehalte acrylamide in voedingsmiddelen waarvan bekend is dat zij een hoog percentage van de carcinogeen bevatten.

De Europese Commissie roept lidstaten op jaarlijks te controleren of het acrylamidegehalte in voedingsmiddelen daalt. Gisteren publiceerde de commissie een officiële nota waarin zij erkende dat de voedingsmiddelenindustrie de afgelopen jaren verschillende vrijwillige initiatieven ondernam om het gehalte te reduceren. De commissie vroeg lidstaten de komende drie jaar data te verzamelen over het gehalte acrylamide in voedingsmiddelen waarvan bekend is dat zij een hoog percentage van de carcinogeen bevatten.

Sinds in 2002 Zweedse onderzoekers ontdekten dat koolhydraatrijke producten zeer veel acrylamide kunnen bevatten, zijn de EU en lidstaten op zoek gegaan naar manieren om fabrikanten te helpen het gehalte te verlagen. Zo publiceerde en actualiseerde de Confederation of The Food and Drink Industries of the European Union een toolbox met richtlijnen om fabrikanten manieren te helpen ontdekken om het acrylamidegehalte te verlagen.

De WHO en de EFSA hebben geen norm gesteld voor acrylamide in voedingsmiddelen. Als antwoord op vragen van VVD-kamerleden gaf minister Klink (VWS) aan dat de norm voor acrylamide alleen bestaat voor residuen in drinkwater. Klink benadrukte dat er wel afspraken zijn met het bedrijfsleven om het acrylamidegehalte terug te dringen.

Minder acrylamide in ontbijtkoek en chips
Acrylamide in friet verminderen