EFSA bevestigt nadelige gezondheidseffecten van furanen in voeding

Parma, 27 oktober 2017 15:03 | Dionne Irving

De blootstelling van consumenten aan furaan en methylfuraan in voeding kan mogelijk lijden tot leverbeschadiging op lange termijn. De groep die het meest ermee in aanraking komst zijn baby’s door consumptie van kant-en-klare voeding in glas of blik. Andere consumentengroepen krijgen de stof , afhankelijk van de leeftijd, vooral binnen door consumptie van op graan gebaseerde voeding en koffie.

Furaan en de gerelateerde componenten 2- en 3-methylfuraan zijn chemische contaminanten die van nature worden gevormd bij het verwarmen van voedingsmiddelen inclusief koken. Deze stoffen zijn altijd aanwezig geweest in gekookte of verwarmde voeding.

 

Leverbeschadiging

EFSA voerde een assessment uit nadat het de furaangehaltes in voeding had gemonitord. Dr. Helle Knutsen, hoofd van het expertpanel contaminanten in de voedselketen zegt: “Uit dierstudies hebben we geconcludeerd dat leverbeschadiging en leverkanker de meest kritieke gezondheidseffecten kunnen zijn.”

 

Ze vervolgt: “Hoe furaan kanker kan veroorzaken in dieren is nog niet geheel duidelijk. Omdat het panel niet kan uitsluiten dat dit door direct contact met DNA wordt veroorzaakt, konden we geen veilige grens, de aanvaardbare dagelijkse inname, vaststellen. Daarom hebben we een ‘blootstellingsmarge’ berekend.”

 

Blootstellingsmarge

De EFSA concludeerde net als het FAO/WHO expertcommittee Voedseladditieven dat de blootstellingsmarge aan furaan in voeding op een negatief gezondheidseffect voor mensen wijst.

 

De gemiddelde inname voor de meeste consumenten duidt op een laag gezondheidsrisico. Voor consumenten met een hoge blootstelling is de blootstelling drie keer hoger dan wat het zou moeten zijn voor een laag risico. De blootstelling is zelfs hoger als ook 2- en 3-methylfuraan mee worden gerekend. Het gehalte van 2-methylfuraan in koffie kan tot 4 keer hoger zijn dan dat van furaan.

 

Er zijn enkele lacunes in de kennis over de giftigheid van furaan en methylfuranen en in de blootstelling. Als we deze onzekerheden meenemen, hebben de experts het gezondheidsrisico eerder overschat dan onderschat, zegt de EFSA.

 

Manier van koken

Furanen komen van nature voor in voeding. Het kookproces bepaalt hoeveel furaan wordt gevormd en hoeveel verloren gaat via verdamping en hoeveel aanwezig is als we het voedsel eten. Knutsen: “De manier van koken kan de blootstelling aan furaan en methylfuranen verminderen.” Door de vluchtigheid van furaan, kan het opnieuw verwarmen van kant-en-klare maaltijden voor baby’s en jonge kinderen in een heet waterbad zonder een deksel de blootstelling met 15 tot 30% verminderden.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X