‘Droogte zorgt voor problemen kwaliteit en kwantiteit tarweoogst’

Deventer, 8 augustus 2018 09:00 | Coen Dros

De lange droogte in Europa zorgt voor grote schade aan de tarwegewassen. Dit stelt Mühlenchemie (MC), een bedrijf gespecialiseerd in de behandeling van tarwegewassen.

Volgens MC hebben de weeromstandigheden invloed gehad op zowel de kwaliteit van de tarwe als de hoeveelheid ervan.

Weinig amylase

Door de lange droogte bevat het graan weinig amylase, een enzym dat nodig is om hoge kwaliteit meel te produceren van het meel. Voor het produceren van amylase heeft graan vocht nodig.

Rijzingsproces

Enzymen zijn onder andere belangrijk bij het rijzen van brood. Amylase is een enzym dat van nature in de tarwekorrel aanwezig is. Amylase knipt zetmeel in kleinere stukjes zodat het suikers worden. Deze suikers kunnen door het gist gebruikt worden om gas te vormen en het brood goed te laten rijzen.

Moutmeel

Eerder werd er moutmeel toegevoegd aan het meel, omdat dit rijk is aan het enzym amylase. Echter, wanneer dit in te hoge hoeveelheden wordt toegevoegd gaat de kwaliteit van het meel ook achteruit.

Supplement

Daarom komt Mühlenchemie nu met een amylasesupplement ‘Deltamalt FN-A’ wat toegevoegd kan worden om meel te voorzien van genoeg amylase.