Consumentenbond hekelt VWS om verlenging Vinkje

Den Haag, 16 februari 2017 15:30 | Maurice de Jong

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schrapt het voedselkeuzelogo het Vinkje niet definitief in oktober 2017 maar pas in dezelfde maand in 2018, meldt de Consumentenbond. Het ministerie wil dit niet bevestigen.

Afgelopen najaar besloot het ministerie van VWS te stoppen met voedselkeuzelogo het Vinkje. Na een overbruggingstermijn van twaalf maanden zou het Vinkje in oktober 2017 definitief van de verpakkingen verdwijnen. Het ministerie besloot onlangs de overgangstermijn met een jaar te verlegen tot oktober 2018, meldt de Consumentenbond.

Druk voedingsindustrie

Dit uitstel noemt de Consumentenbond met wie het ministerie regelmatig aan tafel zit, onbespreekbaar. Volgens de consumentenorganisatie zwicht het departement voor druk vanuit het bedrijfsleven om de overgangstermijn te verlengen.

Lobby voedingsbranche

Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Nu wordt ons in 2017 opeens gevraagd om ons bezwaar tegen het verlengen van de overgangsperiode van 12 naar 24 maanden te onderbouwen. Dat is echt onzinnig. Het ministerie dreigt te zwichten voor een lobby van de industrie. Er is vastgesteld dat een overgangstermijn van 12 maanden voor het uitfaseren van het Vinkje voor bedrijven redelijk is. Niemand heeft beroep tegen dat besluit aangetekend, dus de discussie is over en uit.”

Sticker op Vinkje

De Consumentenbond vindt dat het Vinkje consumenten misleidt, omdat het logo op veel voedingsmiddelen staat die niet in de Schijf van Vijf voorkomen.
Volgens de bond moeten fabrikanten en supermarkten per oktober 2017 maar een sticker over Vinkje-producten plakken. Dit voorkomt een oneerlijk speelveld en misleiding van consumenten, benadrukt de Consumentenbond.

VWS zwijgt

Het ministerie van VWS geeft aan geen commentaar te willen geven op de stellingname van de Consumentenbond. Zelfs niet naar herhaald aandringen door VMT. Ook wil het ministerie niet bevestigen dat de overbruggingstermijn voor het Vinkje verlengd wordt van één naar twee jaar.  

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X