Onthoud de vuistregel: ‘1 mol/liter is ongeveer gelijk aan 25 bar osmotische druk’

EDE, 8 februari 2017 12:40 | teroeska boterkooper

Dinsdag 24 januari bracht een groep internationale cursisten een bezoek aan NIZO voor de jaarlijkse “Membrane Concentration and Evaporation” cursus. Een gemêleerd gezelschap van R&D managers, engineers en procestechnologen uit onder andere Spanje, Zwitserland, America en Scandinavië waren vertegenwoordigd, vanuit verschillende industrieën, zoals biotech, plantaardige ingrediënten, koffie en zuivel.

Na verwelkoming door Martijn Fox, NIZO Expertise group leader processing  en mijzelf was het aan Martin Timmer van ETD & C bv om de dag af te trappen.  In een  overzichtelijke presentatie nam hij ons mee in de theorie van Membrane concentration: Wat zijn de basics, uit welke materialen kan je kiezen, welke configuraties zijn mogelijk, modes of operation en process development voor membranen.

Microbiële issues

Na het leggen van de theoretische basis was er ruimte om kennis en ervaringen te delen over een ieders praktijksituatie. Daarbij kwamen vragen aan bod als: Wat is het beste membraan voor mijn applicatie? Waar moet ik rekening mee houden bij het reinigen van mijn membranen? Gevoelige onderwerpen, bijvoorbeeld microbiële issues werden ook besproken, plenair of één op één tijdens een van de in het programma ingebouwde netwerk momenten. Eén van de kandidaten bekende tijdens de koffiepauze: “Ik was blij met de vraag van mijn medecursist, want dergelijke issues spelen bij ons ook en nu hoefde ik die gevoelige vraag niet zelf te stellen.”

Reststromen verwaarden

Markus  Kyburz, senior industry consultant voor DOW presenteerde zeer bevlogen vele voorbeelden hoe reststromen gebruik makend van membraan technology om te zetten in waarde. Een inspirerend verhaal dat menigeen heeft aangezet tot ideeën voor zijn eigen praktijk. En ik ben ervan overtuigd dat niemand de vuistregel:  1 mol/liter is ongeveer gelijk aan 25 bar zal vergeten. Handig om snel uit te kunnen  rekenen welke concentratie factor haalbaar is met Reverse Osmose.

Rekenen aan ultrafiltratie

Cursisten werden ook uitgedaagd het geleerde in de praktijk te brengen. Gebruik makend van de NIZO Premia voorspellende modellen,  is er gerekend aan een UF lijn om een wei-eiwitconcentraat te maken.  Variabelen als membraan oppervlakken, dialfiltratie ratio’s, stages en  aantal modules, werden gebruikt in de calculaties om de productielijn optimaal te ontwerpen of te optimaliseren.

Maximale output

Wat vooral duidelijk werd tijdens deze eerste dag van de training, is dat om optimale kwaliteit en maximale output uit een productielijn te halen, je niet slechts naar een enkele unit operation moet kijken, maar naar de gehele proceslijn. Behandelingen voorafgaand aan membraanconcentratie, hebben daar impact op. En membraanconcentratie heeft invloed op de volgende stappen zoals indampen en sproeidrogen. Indampen stond dan ook op het programma voor dag 2 van de training en daarna volgde de “Spraydrying” cursus. Voldaan en vol nieuwe, direct toepasbare, ideeën over membraan filtratie en sproeidrogen  gingen de cursisten terug naar hun dagelijkse praktijk.

Auteur: 

Teroeska Boterkooper, Account Manager NIZO

NIZO is kennispartner van VMT .

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X