Circulaire kibbeling en ananasplanten

Utrecht, 24 juni 2016 10:00 | Gerard Teuling

Een paar weken terug liep ik, op uitnodiging van visspecialist Nico Waasdorp, om 06:30 uur op de visafslag in IJmuiden. De aanleiding: vanaf 2019 moeten vissers alle ongewenste bijvangst (discards) meenemen aan land. De vraag is: Wat doe je met een reststroom van 40.000 ton die je niet voor humane consumptie mag gebruiken?

Nico Waasdorp ontwikkelde tijdens de Expeditie Circulair Ondernemen een aantal veelbelovende businesscases voor toepassingen in veevoer en petfood. Op de visafslag laat hij de ruimte zien waar een vissilage-installatie geplaatst kan worden om de stroom te verwerken.

Compost en eiwitten

Een ander interessant project dat we nu starten is het verwaarden van ananasplanten in Costa Rica. In de huidige situatie wordt de plant soms met paraquat besproeid (een giftig goedje dat hier verboden is) en verschrompeld de grond in geploegd (met nadelige consequenties voor de bodemkwaliteit). Met handelaren, producenten en kennispartijen uit ons netwerk kijken we naar mogelijkheden om er compost en waardevolle eiwitten uit te winnen.

Voedselverspilling

Steeds meer ondernemers geven prioriteit aan het voorkomen van voedselverspilling en het ‘upgraden’ van reststromen. Technisch is er al veel mogelijk. Vaak gaat het meer om het ‘hoe’ en ‘met wie’. Hoe maak je er een rendabele business case van en krijg je steun van anderen in je bedrijf of keten? En met wie werk je samen om het tot een succes te maken? Om hier achter te komen heb je een open en samenwerkingsgerichte houding nodig, een beetje pioniersgeest en natuurlijk een gezonde ‘poten-in-de-modder’-doenersmentaliteit.

Reststromen:

Kansrijke reststromen om mee aan de slag te gaan zijn bijvoorbeeld bierbostel, sojaschroot en fruitpulp. Deze voedzame stromen zouden vaker en grootschaliger toegepast kunnen worden in humane voeding. Eerder schreef ik - ook in deze lijn - een column over bierbostel en brood. Leuk om te melden is dat onze partners Bakkerij de Bisschopsmolen en Bierbrouwerij Gulpener inmiddels lekker aan het opschalen zijn met Bakkerij Carl Siegert.

Heb je ideeën om deze en bovengenoemde stromen ‘hoger in de piramide’ te verwaarden of ben je op zoek naar eiwitbronnen, neem dan gerust contact met ons op.

Circulair ondernemen

Heb jij zelf ideeën om (inter)nationaal winst te maken met reststromen? Wil je je verder verdiepen in de kansen die circulair ondernemen jouw bedrijf biedt? Doe dan mee aan de volgende Expeditie Circulair Ondernemen. Deze start in het najaar van 2016.

Gerard Teuling is sectormanager agribusiness bij MVO Nederland. MVO Nederland is kennispartner van VMT.