CSM Bakery zet stap met 3D-printers voor voedingsindustrie

Sandy Springs, Georgia, 11 september 2017 12:07 | Sophie Laemers

Het Amerikaanse CSM Bakery Solutions gaat samenwerken met 3D Systems om 3D-printers te ontwerpen voor de voedingsindustrie. Naar verwachting zal de distributie gereed zijn aan het eind van 2018. TNO-expert Kjelt van Bommel: “Chocolade en koekjes zijn erg geschikt voor 3D-printen.”

De Amerikaanse producent van bakkerijgrondstoffen CSM Bakery Solutions slaat de handen ineen met 3D Systems om samen te werken aan een aantal prototypen. Deze zullen gebaseerd zijn op de 3D System’s Chefjet Pro 3D printer, die gebruikt zullen worden voor culinaire doeleinden op professioneel niveau. 

Snelgevormde creaties

Volgens Sebastian Siethoff, de senior vicepresident van CSM Bakery Solutions, zijn er al vele prototypen beschikbaar.

Aan BakeryandSnacks vertelt hij: “Het mooie van deze technologie is dat het de klassieke weg omzeilt en voedingsexperts en chefs de mogelijkheid geeft om complexe en zoete creaties te bedenken, te ontwerpen en te printen in slechts enkele uren.”

CSM en 3D Systems zien een hoge mate van relevantie voor zowel culinaire chefs als de voedingsindustrie.

Vele mogelijkheden

Marianne Kirkegaard, CSM presidente en CEO, stelt dat de samenwerking de potentie heeft om de voedingsindustrie te veranderen. 3D -printen heeft volgens Kirkegaard al vele industrieën geholpen en ziet een goede toekomst voor de voedingsindustrie.

Sebastian Siethoff bevestigde dat de bedrijven verwachten dat de 3D-voedselprinter eind 2018 te koop is.

Volgens Kjeld van Bommel, 3D-expert bij TNO, scheelt het in gebruik nemen van 3D-printers op de lange termijn veel geld en tijd. Ook hoeven bedrijven niet  zo veel verschillende apparaten te gebruiken zoals nu vaak het geval is.

TNO

Van Bommel ziet  veel mogelijkheden voor de voedingsindustrie.

“Op dit moment is er een aantal kleine 3D-printers in gebruik voor thuisgebruik of in de gastronomie. Dit kan echter veel verder. De samenwerking tussen CMS en 3D Systems is daar een mooi voorbeeld van.”

Van Bommel: “Chocolade en koekjes zijn erg geschikt voor 3D-printen. Mensen verwachten hierbij gekke vormen en kleuren. Een appel daarentegen zou minder goed aanslaan.”

EU-project Performance

Volgens Kjeld van Bommel liggen er ook kansen voor de medische voedingsindustrie. TNO heeft recentelijk meegewerkt aan het EU-project ‘performance’. Tijdens dit project, dat in 2015 tot een eind kwam, werd met behulp van 3D-printers aantrekkelijk en gepureerd voedsel geproduceerd voor ouderen met kauw- en slikproblemen.

De voeding wordt momenteel weer handmatig bereid. Volgens Matthias Kück, CEO en projectleider, zullen de 3D-printers in de toekomst zeker gebruikt worden. Naar verwachting over vijf tot tien jaar.

Toekomst

Bedrijven zijn tussen de funfactor en gepersonaliseerde voeding op zoek naar verrassende nieuwe producten. TNO onderzoekt op dit moment of er mogelijkheden zijn om te variëren in textuur en/of smaak. “Denk hierbij aan een koekje dat van links naar rechts van zacht naar knapperig gaat. Of een koekje met een overgang aan smaken.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X