CDA-europarlementariër: ‘Onnodig veel verwarring in EU door fipronil-affaire’

Brussel, 11 augustus 2017 12:03 | Maurice de Jong

CDA-europarlementariër Annie Schreijer-Pierik eist zo snel mogelijk opheldering van de Europese Commissie over de aanpak van de fipronil-crisis in de Europese eierensector.

“Ik wil van de Europese Commissie precies weten wanneer welke EU-landen voor het eerst fipronil hebben vastgesteld en op welke datum zij via het Europese waarschuwingssysteem voor voedselveiligheid RASFF hiervan aan de andere landen melding hebben gemaakt", zegt europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

EU-norm fipronil

De fipronil-affaire zorgt in Europa voor onnodig veel verwarring terwijl er gewoon een EU-norm is voor fipronil, stelt ze. “Europese lidstaten lijken niet altijd dezelfde berekeningen en maatregelen te hebben gehanteerd. Denk daarbij aan terugroepacties, maar ook de publiekswaarschuwingen.”

Steunfonds pluimveehouders

Intussen stapelen de financiële problemen voor de pluimveehouders zich op. Schreijer-Pierik pleit voor een noodfonds voor de getroffen agrariërs. “Europese steunmaatregelen zijn ook getroffen bij eerdere land- en tuinbouwcrises, zoals de EHEC-affaire in 2011. Gezonde familiegezinsbedrijven in de pluimveehouderij mogen door deze affaire niet omvallen.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X