Brexit groot risico voor Aviko en Suiker Unie

Breda, 10 februari 2017 12:02 | Maurice de Jong

Vooral Aviko behaalde goede resultaten in 2016 en zal daarom fors investeren in bestaande en nieuwe fabrieken. Ook overnames worden niet uitgesloten. Maar tegelijkertijd zijn er ook gevaren: de Brexit is een groot risico voor Cosun, het concern waar Aviko een ook Suiker Unie deel van uitmaken.

Dit maakte Royal Cosun bekend in Breda tijdens de presentatie van de voorlopige jaarcijfers over 2016.

Ook bleek dat de harde Brexit impact zal hebben op Royal Cosun. Vertrekkend topman Robert Smith vertelde dat een harde Brexit echt geldt als “een risico.” De Britse markt is immers een belangrijk afzetgebied voor het bedrijf, de derde markt na Nederland.

Frites en suiker

Zo’n 10% van Cosuns jaaromzet gaat naar Groot Brittannië, met name frites en suiker. De keuze om uit de Europese interne markt te stappen, betekent dat Cosun en veel andere Europese bedrijven op den duur te maken krijgen met importtarieven als ze naar het Verenigd Koninkrijk (VK) willen exporteren. Het zou dan gaan om tarieven die liggen tussen de 8 en 15%.

Volgens Cosun importeren de Britten jaarlijks 400.000 ton suiker en 600.000 ton aardappelproducten uit Europa. Ze produceren hiervan zelf onvoldoende om in hun behoefte te voorzien.

“Het is duidelijk: het Verenigd Koninkrijk is niet zelfvoorzienend in suiker en frites. We zullen dus moeten afwachten welke maatregelen de Britse regering gaat nemen. Ik denk dat het nog wel drie tot vier jaar duurt voordat helemaal duidelijk wordt wat het handelsbeleid met Europa zal zijn”, zegt Smith tegen het Het Financieele Dagblad (FD).

Suiker Unie

Cosun behaalde behoorlijke resultaten over 2016. De omzet blijft met € 2 miljard stabiel, terwijl het bedrijfsresultaat steeg van €59 miljoen in 2015 naar €77 miljoen vorig jaar. De stijging is te danken aan incidentele resultaten.

Waar Suiker Unie vrijwel altijd de hoogste omzet behaalt binnen Cosun, streefde aardappelverwerker Aviko het suikerbedrijf in 2016 voorbij.

Suiker Unie kende een matig jaar, bleek uit de jaarcijfers, vooral te wijten aan hoge kostprijzen. Het bedrijf geeft aan te werken aan het uitbouwen van zijn Europese marktpositie en schaalvergroting om de kostprijs om de kostprijs te kunnen drukken.

Aviko

Aviko behaalde met €830 miljoen meer omzet dan Suiker Unie (€780 miljoen). Cosun heeft dan ook grootse plannen met zijn aardappelverwerkingstak. Zo is het nodig om de capaciteit uit te breiden om te kunnen inspelen op de internationale vraag. Cosun steekt daarom de komende jaren €200 miljoen in uitbreiding van bestaande en in nieuwe fabrieken, waarvan €70 miljoen dit jaar.

Aardappelverwerking China

Aviko heeft vijf aardappelverwerkingsfabrieken in Nederland en zeven in het buitenland, waarvan twee in China. Vooral van dat laatste land zijn de verwachtingen hoog gespannen. In China ging Cosun twee joint ventures aan waarvan de omzet zo’n €40 miljoen bedraagt. De vooruitzichten zijn hier positief geeft Smith aan in het FD. Nu het Aviko voor de wind gaat, sluit Smith overnames niet uit. Cosun is immers schuldenvrij en beschikt over voldoende reserves. “We kijken steeds naar overnames”, aldus Smith in het FD. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X