Biologisch of niet biologisch: wortels detecteren met metabolomics

Geel (België) , 8 augustus 2017 12:57 | Dionne Irving

Het onderzoeksinstituut van de Europese Commissie, het JRC, kon biologische wortels van niet-biologische onderscheiden door de metabolieten te analyseren.

De resultaten van de vierjarige studie zijn gepubliceerd in Food Chemistry. Deze studie is volgens het JRC de eerste die metabolomics – het analyseren van meerdere metabolieten in een cel of weefsel -gebruikt voor het bepalen van de authenticiteit van biologische voeding in een meerjarige veldstudie. Uniek was volgens hen ook het gebruik externe validatie om de oorsprong van onbekende monsters te voorspellen.   

Doelwit voedselfraude

De populariteit en de bijbehorende hoge prijzen voor biologische voeding maakt ze een gewild doelwit voor voedselfraude. Het JRC onderzocht of de analysemethode LC-MS gecombineerd met chemometrie de secundaire metabolieten die ontstaan bij een biologische productie van wortelen correct kon detecteren. De theorie is dat biologisch geproduceerde producten andere metabolieten hebben dan die van conventionele productie.

Verschillende groei-omstandigheden

In de studie werden twee wortelrassen gedurende vier jaar geoogst. De wortelen groeiden op velden in het Belgische Wallonië of via een biologische productiemethode of een conventionele. De velden waren in de buurt van elkaar. De extracten van de wortelen werden geanalyseerd met HPLC-MC. De componenten werden geïdentificeerd volgens de richtlijnen van het Metabolomics Standards Initiative.

Het was mogelijk om de monsters te categoriseren naar het gebruikte landbouwsysteem.  verschillende metabolieten gerelateerd aan het koolhydraatmetabolisme en plantenafweersysteem zijn geïdentificeerd als verantwoordelijk voor de verschillen tussen biologische en conventionele landbouwsystemen. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X