Alpro stapt uit vleesvervangers

, 31 maart 2014 10:13 | Dionne Irving

Alpro verkoopt SoFine Foods, de dochteronderneming die vleesvervangers op basis van soja produceert.

In 2006 kocht Alpro het Nederlandse SoFine Foods. Nu acht jaar later stoot het Belgische bedrijf de producent van vleesvervangers weer af. “De alternatieven voor vlees vallen vooral onder private label-merken. Dit wijkt af van de merkenstrategie die Alpro volgt”, zo vertelt Ann De Jaeger, vp corporate communications van Alpro.

Het bedrijf focust, mede op advies van de Amerikaanse moedermaatschappij Whitewave Foods Company, op de plantaardige variaties op yoghurt en de uitbreiding van de dranken op basis van soja, amandelen, hazelnoten en rijst. Deze categorie is zeer succesvol en groeide de afgelopen tijd met 12%.

Bij het vlees

Een andere reden om uit de vleesvervangers te stappen is dat vleesvervangers niet altijd naast het vlees in het supermarktschap liggen.

Voor de alternatieven voor zuivel is het verkoopverhaal logischer, zegt De Jaeger. “De zuivelalternatieven van Alpro staan bij de reguliere zuivelproducten. Deze keus is makkelijker te maken voor de consument. Bovendien hebben in dit geval nog maar te maken met één categorymanager bij de supermarkt.”

SoGood Holding

Vandaag, maandag 31 maart, draag Alpro alle aandelen SoFine over aan de Nederlandse SoGood Holding. Alle 60 mensen van het bedrijf gaan mee. SoFine mag nog tot begin 2015 de bestaande producten produceren onder de merken Alpro en Provamel.

De SoGood Holding bestaat uit vier samenwerkende partners die door het bureau Mandaat bij elkaar zijn gebracht. “Het kernwoord voor SoFine is groei”, zo verwoordt Bart Merkus de ambitie van SoFine. Merkus zal het algemeen management van SoFine voeren en de verkoop op zich nemen. Hij deed zijn ervaring op bij Heineken, Mars en Verkade.

Lees ook op VMT online:

Dean Foods koopt Alpro

Alpro breidt plantaardig assortiment uit met nieuwe producten