Agrifood-bedrijven ondernemen samen actie tegen voedselverspilling

Veghel, 11 oktober 2017 12:04 | Sophie Laemers

Steeds meer bedrijven werken samen binnen het innovatiecentrum THREE SIXTY in Veghel om voedselverspilling tegen te gaan. Ook MVO Nederland zal vanuit Veghel werken aan hun food&agri-programma. Bij THREE SIXTY staat samenwerking centraal, om een vuist te bieden tegen voedselverspilling.

Het food&agri-programma van MVO Nederland heeft op 9 oktober zijn nieuwe werkruimte ingeluid in THREE-SIXTY in Veghel. MVO Nederland zal met het kantoor extra bereikbaar zijn voor relaties in de zuidelijke regionen.

Bij MVO Nederland zijn ruim 350 agrifood-bedrijven aangesloten die hun eigen bedrijf en de sector willen verduurzamen.

THREE SIXTY

MVO Nederland gelooft dat de verhuizing bijdraagt aan de samenwerking en overleg met andere bedrijven. Binnen THREE SIXTY werken ondernemers, onderwijsinstellingen en overige partijen samen om reststromen te verwaarden. In het kantoor van THREE SIXTY zijn onder andere Imagro, Milgro, MVO Nederland en de Verspillingsfabriek gevestigd.

Food Waste Community

Gelijktijdig met de inwijding van de nieuwe werkruimte is de Food Waste Community op 9 oktober live gegaan. Dit online platform is opgezet door verspillingsexperts van de stichting Food Waste Xperts – voorheen The Source Shakers – en MVO Nederland. De community vormt een belangrijke schakel in het versneld aanpakken van voedselverspilling. Food Waste Xperts fungeert hierbij als helpdesk voor allerlei soorten bedrijven in de agrifood keten met complexe vraagstukken.

Workshop Food Waste

Voorafgaand aan de opening van de nieuwe werkruimte van MVO Nederland is de workshop ‘Food Waste’ gegeven door Barbara de Klerk van Food Waste Xperts en Gerard Teuling van MVO Nederland. De workshop laat volgens Teuling en de Klerk zien wat het betekent om samen te werken.

Tijdens deze workshop brainstormde een selecte groep ondernemers over vragen waar zij tegenaan lopen bij hun bedrijf op het gebied van voedselverspilling. Hieruit bleek dat ondernemers nog niet goed weten hoe zij een rendabele businesscase van reststromen kunnen neerzetten. Ook blijft vraag en aanbod een onderwerp waar nog mogelijkheden liggen. Voor de ondernemers is het soms onduidelijk wie het product wil afnemen. Daarnaast missen sommigen een afzet bij grote ketens.

Volgens enkele ondernemers is het ook van belang om een database te hebben met informatie over het bedrijf, product en de verspilling ervan (big data).

Na afloop van de workshop koppelde De Klerk al een aantal partijen die zouden kunnen bijdragen aan het oplossen van elkaars problemen rond voedselverspilling.

Expeditie Food Waste

Met deze workshop geven MVO Nederland en Food Waste Xperts een preview van de Expeditie Food Waste. Die zal in januari 2018 beginnen. De expeditie is een traject waar agrifood-bedrijven zich voor kunnen opgeven om zo de kansen te verkennen van hun eigen bedrijf om reststromen te verwaarden. Daarnaast biedt de expeditie samenwerking met andere agrifood-bedrijven om voedselverspilling tegen te gaan.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X