Aardappeleiwitfabriek Solanic geopend

, 6 december 2007 12:00 |

Gerelateerde berichten

“Wie had dat kunnen denken?” Deze woorden sprak Hans Hoekman, voorzitter van Commissarissen van Avebe, bij de opening op sinterklaasdag van de nieuwe fabriek Solanic.

“Wie had dat kunnen denken?” Deze woorden sprak Hans Hoekman, voorzitter van Commissarissen van Avebe, bij de opening op sinterklaasdag van de nieuwe fabriek Solanic. “Voor ons was 2002 een heel moeilijk jaar, maar vijf jaar later staat er mede door een financiële injectie van onze leden een prachtige nieuwe fabriek.”

Mond of motor
Bij de opening was ook minister Verburg van LNV aanwezig. Zij gaf een toelichting op de nota ‘De keten sluiten’, die haar ministerie samen met enkele andere naar buiten bracht. In de nota uiten de ministeries hun zorg over de concurrerende belangen van de biobased economy. Gewassen die voor mens en dier bedoeld zijn, worden namelijk gebruikt voor de productie van biodiesel. “Als gekozen moet worden voor de mond of de motor, moet de mond voorrang krijgen”, stelde Verburg. Avebe kreeg tegen deze achtergrond complimenten voor de nieuwe fabriek, omdat het bedrijf uit dezelfde hoeveelheid hectare aardappels een hoogwaardig product maakt.

Enorm marktpotentieel
Michiel Puttman, directeur Operations van Solanic, schetste het potentieel van het aardappeleiwit. Per jaar is het mogelijk om 25.000 eiwit uit de grondstof, aardappelvruchtwater, te halen. Nu heeft de fabriek een capaciteit van 400 tot 600 ton aardappeleiwit per jaar. De bedoeling is om afhankelijk van de marktvraag in de komende vier tot vijf jaar de fabriek op te schalen. De eerste orders zijn al binnen. “Het is nu een gunstig moment om in de markt te stappen met de hoge prijzen voor zuivelingrediënten”, zei hij.

Aardappeleiwitwinning
In de splinternieuwe fabriek wordt aardappelvruchtwater (de vloeistof die overblijft nadat zetmeel uit de aardappel is gehaald) gestabiliseerd. Normaal wordt de stroom gekookt en gebruikt als veevoer. Nu wordt een gedeelte afgetapt en naar de Solanic-fabriek geleid. Met behulp van een hars wordt het eiwit in zijn natuurlijke vorm gewonnen. De hars is ontwikkeld door een Deens bedrijf en Avebe heeft de exclusieve rechten op het gebruik voor deze toepassing. De eiwitten die momenteel gewonnen worden zijn patatine en een proteaseremmer. Patatine wordt in poedervorm aangeboden. Het eiwit wordt gedroogd met een sproeitoren speciaal ontwikkeld in India. Volgens Puttman zijn ze in India slim, snel en concurrerend.

Plantaardig ijsje
De applicaties voor het eiwit zijn eindeloos, volgens Puttman. Het eiwit is goed oplosbaar, vermindert het hongergevoel en heeft een goede nutritionele waarde. Ook is het eiwit hypoallergeen, volledig plantaardig en heeft het goede functionele eigenschappen. Patisserie, zuivel, dranken en vlees zijn sectoren waar het eiwit toepasbaar is.Ook een volledig plantaardig ijsje behoort tot de mogelijkheden.

Solanic