4PET eerste hergebruiker PET-trays als separate grondstofstroom

Arnhem, 14 november 2017 12:52 | Sophie Laemers

Het Afvalfonds Verpakkingen gaat samen met 4PET Recycling vanaf 2018 op grote schaal PET-trays recyclen. Vanaf het voorjaar 2018 gaan verschillende sorteerders in Nederland de PET-trays uit het kunststof verpakkingsafval sorteren en aanbieden bij 4PET.

Momenteel bouwt 4PET in Duiven aan een gespecialiseerde PET recycler die de schaaltjes en bakjes voor vlees, groente en fruit op grote schaal kan recyclen.

Volgens NRK Recycling, de belangenbehartiger voor de Nederlandse kunststof recycling industrie, is via deze weg zowel de inzameling, als de afzet gegarandeerd.

Bij-stroom

Met de tot nog toe beschikbare technieken is de recycling op grote schaal niet mogelijk. Hiermee wordt de stroom aan PET-trays hooguit ingezet als bij-stroom bij de recycling van PET-flessen en als onderdeel van de mix-kunststofstroom. In beide gevallen zit er vanwege kwaliteitseisen een bovengrens aan de hoeveelheid PET-trays.

Recyclaat

Vanaf medio 2018 zullen de PET-trays door de installatie verwerkt worden tot een recyclaat (kunststof granulaat). Het recyclaat kan vervolgens gebruikt worden voor de productie van nieuwe schaaltjes en bakjes.

Tray2Tray

“Als 4PET zien we al enkele jaren de enorm groeiende PET-traymarkt als de nieuwe verder te ontwikkelen PET-recyclingsmarkt. We zijn tevreden dat we als eerste in deze markt een closed-loop kunnen aanbieden. Net als Bottle2Bottle, maar dan Tray2Tray”, aldus CEO Jean-Loup van de Wiele.

Hoogwaardige recycling

Volgens Cees de Mol van Otterloo, directeur van het Afvalfonds Verpakkingen, levert de recycling van PET-trays een belangrijke bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie.

“Doordat de PET-trays met de nieuwe techniek uit de mix-kunststofstroom verdwijnen, neemt ook de kwaliteit van deze stroom toe en wordt hiermee een belangrijke stap gezet naar een verdere verbetering in hoogwaardige recycling van grondstoffen”, stelt De Mol van Otterloo.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X