Wetgeving

Snel naar een onderwerp

Nieuws

PaulBlokhuis-website

Staatssecretaris Paul Blokhuis hekelt voedselkeuzelogo Coca-Cola Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) betreurt het dat Coca-Cola als individueel bedrijf start met een eigen voedselkeuzelogo. Dat is zo niet afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord, stelt de bewindsman. Blokhuis is ook één van de belangrijkste sprekers op het Food Future Event op 9 april in Nieuwegein.

suikerbiet

Plantenextracten met een technologische functie maken ‘clean label’ lastig De voedingsmiddelenindustrie is de afgelopen jaren steeds vaker gebruik gaan maken van plantenextracten met bestanddelen met een technologische functie. Deze plantenextracten worden op het etiket opgevoerd als ‘gewoon ingrediënt’, maar zijn volgens de letter van de wet eigenlijk een levensmiddelenadditief. Producten worden zo onterecht als ‘clean label’ bestempeld. Hoe zit het precies?

vinkje voedselkeuzelogo

Food Future Event: waarom wel of niet aanhaken bij nieuw voedselkeuzelogo? De foodbranche wacht vol spanning op een nieuw voedselkeuzelogo. Wordt het Nutri-Score of toch geheel iets anders? En waarom zou een voedselproducent hier wel of niet op moeten aanhaken? Onder meer Albert Heijn, het Belgische Colruyt, staatssecretaris Blokhuis van VWS en fabrikantenkoepel FNLI zullen hier hun licht over laten schijnen op het Food Future Event op 9 april.

Meer nieuws

Nieuws van Axon Advocaten

serie gezondheidsclaims afgewezen-A1100x825

Nederlandse primeur: Adviesgroep voor zogenaamde borderline producten opgericht Onlangs werd in de Staatscourant gepubliceerd dat de Adviesgroep Statusbepaling grensvlak medische producten in het leven is geroepen. Deze bestaat uit deskundige vertegenwoordigers van de IGJ, de NVWA, het CBG en de CCMO en brengt advies uit over de op individuele producten/productgroepen/stoffen toe te passen wetgeving.

Gezonde voeding

Populariteit natuurlijk vraagt om begrip Europese wetgeving Natuurlijke producten zijn populair bij gezondheidsbewuste consumenten. Maar wat is ‘natuurlijk’ eigenlijk? Binnen de Europese levensmiddelenwetgeving is er geen geharmoniseerde definitie van het begrip ‘natuurlijke levensmiddelen’.

Meer artikelen

Nieuws van AKD Advocaten

ÁKD kennispartner VMT  rechters

Heksenkaas heeft geen auteursrecht op smaak De smaak en geur van producten is in de praktijk het kapitaal van de voedselproducent. Maar als een product door een concurrent wordt gekopieerd, zijn producenten niet altijd goed in staat om zich tegen deze nabootsing te wapenen.

Meer nieuws

Nieuws van Hoogenraad en Haak Advocaten

duurzaamheidstool-A1100x825

Vage eco-begrippen? Regels rondom gebruik termen ‘duurzaam’, ‘verantwoord’ en ‘natuurlijk’ (longread) Termen zoals ‘duurzaam’, ‘verantwoord’ en ‘natuurlijk’ zijn containerbegrippen. De consument weet niet precies wat dat inhoudt. Daardoor zijn de termen vaak misleidend. Door in de uiting meer informatie te geven aan de consument kan de term wél gebruikt worden. Dit artikel geeft een overzicht van uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep en de richtingsaanwijzingen die daarin te vinden zijn.

Meer artikelen

Nieuws van Loyens en Loeff

Europese Commissie

Voedingsmiddelenrecht: de (rechts)onzekerheid van 2019 KENNISPARTNER - Het jaar 2018 was vrij rustig als je kijkt naar wetgeving op het gebied van voedingsmiddelen(recht). Veel meer dan een aantal interessante uitspraken en wat minder relevante wetgeving en dan houdt het wel op. Het is daarom juist interessanter om vooruit te kijken naar wat 2019 gaat bieden. Een glazen bol heb ik niet, maar rustig zal het in ieder geval niet worden! Enkele belangrijke (internationale en nationale) onderwerpen die zullen gaan spelen voor voedingsmiddelenbedrijven in 2019 zullen hier kort worden behandeld.

Meer artikelen

Etikettering

suikerbiet

Plantenextracten met een technologische functie maken ‘clean label’ lastig De voedingsmiddelenindustrie is de afgelopen jaren steeds vaker gebruik gaan maken van plantenextracten met bestanddelen met een technologische functie. Deze plantenextracten worden op het etiket opgevoerd als ‘gewoon ingrediënt’, maar zijn volgens de letter van de wet eigenlijk een levensmiddelenadditief. Producten worden zo onterecht als ‘clean label’ bestempeld. Hoe zit het precies?

Meer artikelen