Wetgeving

Snel naar een onderwerp

Nieuws

Onderzoek paper

EC: ‘Transparantie essentieel voor vertrouwen in systeem’ De Europese Commissie (EC) belooft meer transparantie in de wetenschappelijke risicobeoordeling van werkzame stoffen zoals glyfosaat. In het voorjaar van 2018 komt de EC daarom met een wetsvoorstel dat de transparantie en kwaliteit van de gebruikte studies bij de risicobeoordeling moet verhogen.

Munten

Tarieven NVWA stijgen in 2018 De tarieven die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in rekening brengt bij bedrijven voor keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, monsterneming en – analyse stijgen volgend jaar met gemiddeld 2,3%.

Alcohol no brand

Drankensector verliest meeste geld bij plain packaging Het weglaten van merklogo’s, kleuren en lettertypes op verpakkingen, ook wel plain packaging genoemd, heeft grote gevolgen als dit wordt doorgetrokken naar de dranken- en voedingsindustrie. Dit onderzocht onafhankelijk financieel adviesbureau Brand Finance.

Meer nieuws

Kennis uit de markt

novel foods insecten

Novel foods verordening per 2018 van kracht ​De op 25 november 2015 aangenomen nieuwe Europese Novel Food Verordening treedt op 1 januari 2018 in werking. De enkele verzoeken tot goedkeuring van novel foods die op 1 januari 2018 nog niet zijn goedgekeurd zal de Europese Commissie afronden. ​

Sarah Ayaress crop

Column: Verklaring NVWA is absoluut uniek De NVWA plaatste woensdag een verklaring op haar website waarin wordt ingegaan op de ‘rel’ rondom de Vegetarische Slager. Een dergelijke verklaring van de NVWA is absoluut uniek te noemen.

Meer artikelen

Levensmiddelenwetgeving

VMT’s kennispartner Eurowet bespreekt iedere 14 dagen twee ontwikkelingen in de (inter)nationale levensmiddelenwet- en regelgeving. Een uitgebreider nieuwsoverzicht en de geconsolideerde wetteksten staan op Eurowet.nl

> Artikeloverzicht Levensmiddelenwetgeving

Etikettering

Sarah Ayaress crop

Column: Het échte verhaal van misleidende verpakkingen: de consument is niet gek! Het was een tijdje stil rondom de productnamen van de Vegetarische Slager, maar deze week was het weer ‘aan’. NVWA zou de Vegetarische Slager hebben gewaarschuwd niet langer productnamen als ‘Vegetarische gehacktbal’ , ‘Kipstuckjes’ en ‘Speckjes’ te gebruiken omdat deze misleidend zouden zijn. Et voila: de Schnitzelgate continues.

Meer artikelen

Nieuws van AKD

ÁKD kennispartner VMT  rechters

Heksenkaas heeft geen auteursrecht op smaak De smaak en geur van producten is in de praktijk het kapitaal van de voedselproducent. Maar als een product door een concurrent wordt gekopieerd, zijn producenten niet altijd goed in staat om zich tegen deze nabootsing te wapenen.

honing2

Verschillen in taalversies Richtlijnen en Verordeningen Het komt voor dat er een verschil bestaat in een van de taalversies van Richtlijnen en Verordeningen, zoals de Etiketteringsrichtlijn. Hoe moet de industrie hiermee omgaan? Het Europese Hof van Justitie (hierna ‘Hof’) heeft deze vraag in een recent arrest nogmaals beantwoord.

Meer nieuws

@VMTFoodLaw op Twitter

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X