Wetgeving

Snel naar een onderwerp

Nieuws

frisdranken

Heffing suikerhoudende dranken beïnvloedt voedingsindustrie Vier maanden na de ingang van de extra belasting op suikerhoudende dranken in Groot Brittannië veranderde vooral het gedrag van de voedingsindustrie. Bijna alle producenten hebben het suikergehalte van hun dranken verlaagd tot onder de aanvaardbare grens (zodat er geen extra belasting betaald hoeft te worden). Dit blijkt uit onderzoek van het data-analyse bedrijf Nielsen.

suikerklontjes

EFSA gaat gezondheidseffecten consumptie toegevoegde suikers onderzoeken De European Food Safety Authority (EFSA) gaat de effecten van de consumptie toegevoegde suikers op de gezondheid van de mens nogmaals onderzoeken. In 2010 concludeerde het Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) van EFSA dat er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek was gedaan naar de relatie tussen toegevoegde suikers en gezondheid.

brexit

‘Britse levensmiddelenindustrie voelt gevolgen Brexit’ (update) Meer dan de helft van de bedrijven in de Britse levensmiddelenindustrie heeft last van stijgende kosten aan grondstoffen, verpakkingen en energie. Dit blijkt uit de ‘Quarterly business confidence survey’ van de Food and Drink Federation (FDF). De gevolgen van de Brexit zullen volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) ook in Nederland voelbaar worden.

Meer nieuws

Nieuws van Axon Advocaten

serie gezondheidsclaims afgewezen-A1100x825

Nederlandse primeur: Adviesgroep voor zogenaamde borderline producten opgericht Onlangs werd in de Staatscourant gepubliceerd dat de Adviesgroep Statusbepaling grensvlak medische producten in het leven is geroepen. Deze bestaat uit deskundige vertegenwoordigers van de IGJ, de NVWA, het CBG en de CCMO en brengt advies uit over de op individuele producten/productgroepen/stoffen toe te passen wetgeving.

Gezonde voeding

Populariteit natuurlijk vraagt om begrip Europese wetgeving Natuurlijke producten zijn populair bij gezondheidsbewuste consumenten. Maar wat is ‘natuurlijk’ eigenlijk? Binnen de Europese levensmiddelenwetgeving is er geen geharmoniseerde definitie van het begrip ‘natuurlijke levensmiddelen’.

Meer artikelen

Nieuws van AKD Advocaten

ÁKD kennispartner VMT  rechters

Heksenkaas heeft geen auteursrecht op smaak De smaak en geur van producten is in de praktijk het kapitaal van de voedselproducent. Maar als een product door een concurrent wordt gekopieerd, zijn producenten niet altijd goed in staat om zich tegen deze nabootsing te wapenen.

Meer nieuws

Nieuws van Hoogenraad en Haak Advocaten

duurzaamheidstool-A1100x825

Vage eco-begrippen? Regels rondom gebruik termen ‘duurzaam’, ‘verantwoord’ en ‘natuurlijk’ (longread) Termen zoals ‘duurzaam’, ‘verantwoord’ en ‘natuurlijk’ zijn containerbegrippen. De consument weet niet precies wat dat inhoudt. Daardoor zijn de termen vaak misleidend. Door in de uiting meer informatie te geven aan de consument kan de term wél gebruikt worden. Dit artikel geeft een overzicht van uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep en de richtingsaanwijzingen die daarin te vinden zijn.

Meer artikelen

Nieuws van Loyens en Loeff

Meer artikelen

Etikettering

Meer artikelen