Wetgeving

Snel naar een onderwerp

Nieuws

Carrots

'Voedingsindustrie dikke vinger in pap bij preventieakkoord’ "De voedingsmiddelenindustrie heeft een dikke vinger in de pap bij de totstandkoming van het preventieakkoord dat VWS-staatssecretaris Blokhuis momenteel voorbereidt. De vraag is of dat goed uitpakt voor het op de kaart zetten van gezonde voeding." VMT in gesprek met Willem Lageweg, kwartiermaker van de zogeheten ‘Transitiecoalitie Voedsel’ (TcV).

Akkoord

Principe-akkoord over nieuwe cao in de zuivelindustrie Werknemers in de zuivelindustrie krijgen een nieuwe cao. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en de vakbonden hebben een principe- akkoord bereikt over een tweejarige cao. Het akkoord bevat een structurele loonstijging van 2,5% per 1 april 2018 en 2,5% per 1 april 2019. Werknemers ontvangen daarnaast per 1 januari 2020 1% van hun jaarsalaris. Dit om hun inzetbaarheid te vergoten.

Stevia plant

Ook voedingsmiddelen- bedrijven worden gecontroleerd op naleving van het Nagoya Protocol Voedingsmiddelenbedrijven maken regelmatig gebruik van genetische bronnen (of inhoudsstoffen ervan) voor onderzoek of ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat onderzoek doet aan stoffen uit de plant Stevia rebaudiana voor gebruik als zoetstof. Tegenwoordig zijn internationale regels van toepassing op de uitwisseling van deze genetische bronnen. Dit artikel geeft informatie over de achtergrond van de regels, de geldende internationale overeenkomsten en wetten, en wanneer de regels van toepassing zijn.

Meer nieuws

Nieuws van Axon Advocaten

serie gezondheidsclaims afgewezen-A1100x825

Nederlandse primeur: Adviesgroep voor zogenaamde borderline producten opgericht Onlangs werd in de Staatscourant gepubliceerd dat de Adviesgroep Statusbepaling grensvlak medische producten in het leven is geroepen. Deze bestaat uit deskundige vertegenwoordigers van de IGJ, de NVWA, het CBG en de CCMO en brengt advies uit over de op individuele producten/productgroepen/stoffen toe te passen wetgeving.

Gezonde voeding

Populariteit natuurlijk vraagt om begrip Europese wetgeving Natuurlijke producten zijn populair bij gezondheidsbewuste consumenten. Maar wat is ‘natuurlijk’ eigenlijk? Binnen de Europese levensmiddelenwetgeving is er geen geharmoniseerde definitie van het begrip ‘natuurlijke levensmiddelen’.

Meer artikelen

Nieuws van AKD Advocaten

ÁKD kennispartner VMT  rechters

Heksenkaas heeft geen auteursrecht op smaak De smaak en geur van producten is in de praktijk het kapitaal van de voedselproducent. Maar als een product door een concurrent wordt gekopieerd, zijn producenten niet altijd goed in staat om zich tegen deze nabootsing te wapenen.

Meer nieuws

Nieuws van Hoogenraad en Haak Advocaten

duurzaamheidstool-A1100x825

Vage eco-begrippen? Regels rondom gebruik termen ‘duurzaam’, ‘verantwoord’ en ‘natuurlijk’ (longread) Termen zoals ‘duurzaam’, ‘verantwoord’ en ‘natuurlijk’ zijn containerbegrippen. De consument weet niet precies wat dat inhoudt. Daardoor zijn de termen vaak misleidend. Door in de uiting meer informatie te geven aan de consument kan de term wél gebruikt worden. Dit artikel geeft een overzicht van uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep en de richtingsaanwijzingen die daarin te vinden zijn.

Meer artikelen

Nieuws van Loyens en Loeff

Meer artikelen

Etikettering

Meer artikelen