Wetgeving

Snel naar een onderwerp

Nieuws

schreijerpierik

EP maant EFSA: publiceer veiligheidsstudies vóór markttoelating producten Meer transparantie is nodig als het gaat om de goedkeuring van onder andere nieuwe voedingsmiddelen, enzymen, smaakstoffen en verpakkingen. Een meerderheid van het Europees Parlement (EP) stemde voor een voorstel van de Europese Commissie dat dit mogelijk maakt. Het CDA vreest dat dit ten koste gaat van de concurrentiepositie van de Europese voedingsindustrie.

Nutri-score label kaas

Is de NutriScore geschikt voor Nederland? Tijdens de presentatie van het Nationaal Preventieakkoord medio november kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan dat Nederland per 2020 een voedselkeuzelogo krijgt. Mogelijk wordt dat de Franse NutriScore. Maar past dit logo eigenlijk wel bij Nederland, vraagt Annet Roodenburg, Lector Voeding & Gezondheid bij de HAS Hogeschool in Den Bosch zich af?

Claims_123rf_46129016_xxl

Voedselkeuzelogo in 2020: ‘eigenlijk een jaar te laat’ In 2020 moet Nederland één breed geaccepteerd voedselkeuzelogo hebben. Dat is een van de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord. Dat betekent dat de voedingsmiddelenindustrie en supermarkten nog ruim een jaar moeten wachten hierop. “Dat is eigenlijk een jaar te laat.”

Meer nieuws

Nieuws van Axon Advocaten

serie gezondheidsclaims afgewezen-A1100x825

Nederlandse primeur: Adviesgroep voor zogenaamde borderline producten opgericht Onlangs werd in de Staatscourant gepubliceerd dat de Adviesgroep Statusbepaling grensvlak medische producten in het leven is geroepen. Deze bestaat uit deskundige vertegenwoordigers van de IGJ, de NVWA, het CBG en de CCMO en brengt advies uit over de op individuele producten/productgroepen/stoffen toe te passen wetgeving.

Gezonde voeding

Populariteit natuurlijk vraagt om begrip Europese wetgeving Natuurlijke producten zijn populair bij gezondheidsbewuste consumenten. Maar wat is ‘natuurlijk’ eigenlijk? Binnen de Europese levensmiddelenwetgeving is er geen geharmoniseerde definitie van het begrip ‘natuurlijke levensmiddelen’.

Meer artikelen

Nieuws van AKD Advocaten

ÁKD kennispartner VMT  rechters

Heksenkaas heeft geen auteursrecht op smaak De smaak en geur van producten is in de praktijk het kapitaal van de voedselproducent. Maar als een product door een concurrent wordt gekopieerd, zijn producenten niet altijd goed in staat om zich tegen deze nabootsing te wapenen.

Meer nieuws

Nieuws van Hoogenraad en Haak Advocaten

duurzaamheidstool-A1100x825

Vage eco-begrippen? Regels rondom gebruik termen ‘duurzaam’, ‘verantwoord’ en ‘natuurlijk’ (longread) Termen zoals ‘duurzaam’, ‘verantwoord’ en ‘natuurlijk’ zijn containerbegrippen. De consument weet niet precies wat dat inhoudt. Daardoor zijn de termen vaak misleidend. Door in de uiting meer informatie te geven aan de consument kan de term wél gebruikt worden. Dit artikel geeft een overzicht van uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep en de richtingsaanwijzingen die daarin te vinden zijn.

Meer artikelen

Nieuws van Loyens en Loeff

Meer artikelen

Etikettering

Meer artikelen