Duurzaamheid

Nieuws

plantenbakken

VMT blogt: Australische barramundi voeden Canadese bladgroenten met ontlasting Bijna een week lang toert VMT dwars door Canada van Toronto tot en met Calgary. Hoe ziet het voedingslandschap van één van de grootste landen ter wereld eruit? Is het meer dan alleen maar de graanschuur van de wereld? In deze vierde blogpost: hergebruik van afvalstoffen staat hoog op de Canadese agrifoodagenda. Aquaponicsbedrijf Deepwater Farms laat zien hoe dit moet.

zuurkool

Fabrikanten maken kant-en-klare stampotten te zout Slechts drie van de 46 door Questionmark onderzochte kant-en-klare stamppotten voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum van 2 gram zout per maaltijd. Negentig procent van de beoordeelde stamppotten is te zout. Het goede nieuws is dat ruim 65 procent van de stamppotten met vlees in het Nederlandse supermarktschap het keurmerk voor 1 ster Beter Leven mag voeren. Een en ander blijkt uit de zogenoemde stamppotwijzer van Questionmark.

Meer nieuws

Kennis uit de markt

sproei

Duurzaam produceren? Werk aan de winkel. Rabobank publiceerde begin dit jaar een rapport waarin trends en ontwikkelingen binnen de foodbranche werden belicht. En die cijfers zijn positief. Begin dit jaar werd een groei verwacht van 3% van het bruto binnenlands product en een verdere groei van 2% in huishoudconsumptie. Dit houdt onder meer in dat mensen meer geld uitgeven aan voeding(sproducten), zowel binnens- als buitenshuis. Groei vraagt nagenoeg altijd om verandering. Waar zit de grootste uitdaging voor voedselproducenten?

Meer artikelen

Column Suzanne van der Pijll

suzannevanderpijll

Column: Op de boterham: eerst hartig, dan zoet. Met regelmaat komt bij ons thuis de vraag naar voren: 'Wat doe ik vandaag nou weer op mijn brood?' Zeker als we eens wat uitgebreider de tijd nemen om met elkaar aan tafel te ontbijten of te lunchen. Al van jongs af aan propageer ik hetzelfde motto als ik van thuis heb meegekregen: ‘Eerst hartig, dan zoet.' Een aloude wijsheid, ingegeven door het idee dat hartig gezonder is dan zoet, maar vooral ook dat van jongs af aan de smaakontwikkeling op gang moet komen.

Meer columns van Suzanne

Column Gerard Teuling

Gerard Teuling

Circulaire kibbeling en ananasplanten Een paar weken terug liep ik, op uitnodiging van visspecialist Nico Waasdorp, om 06:30 uur op de visafslag in IJmuiden. De aanleiding: vanaf 2019 moeten vissers alle ongewenste bijvangst (discards) meenemen aan land. De vraag is: Wat doe je met een reststroom van 40.000 ton die je niet voor humane consumptie mag gebruiken?

Meer columns van Gerard

Duurzame palmolie

Palmolievrucht

Palmolie is één van belangrijkste grondstoffen in de voedingsindustrie. VMT en kennispartner private ketenorganisatie MVO houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

Via onderstaande link vindt u een serie artikelen over duurzame palmolie.

Bekijk de artikelen

Duurzaamheid: strategie en praktijk

Wereldbol in hand

Al het nieuws over duurzaamheid van VMT's kennispartner Schuttelaar & Partners leest u via onderstaande link.

 

Bekijk de berichten