Weer paardenvleesschandaal in Nederland

, 30 januari 2014 10:39 | Maurice de Jong

Nadat eerst het Noord-Brabantse vleesbedrijf paardensnippers verwerkte in rundvlees, schrikt Nederland opnieuw op door een paardenvleesschandaal. Dit keer gaat het om Van Hattem Vlees B.V. uit Dodewaard.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) liet preventief 690.000 kilo vlees blokkeren omdat hier mogelijk paardenvlees in zit. Ook sommeert de NVWA het bedrijf om vlees dat het tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2013 in de handel bracht te traceren.

Van Hattem Vlees

Hoewel de NVWA niet wil vertellen om welk bedrijf het is, meldt de actualiteitenrubriek EenVandaag dat het zou gaan om slachthuis Van Hattem Vlees. Vorig jaar riep de voedselautoriteit ook al 50 miljoen kilo vlees terug van Willy Selten. Het bedrijf verwerkte paardensnippers in rundvlees zonder dat dit op het etiket stond.

In welke partijen vlees Van Hattem mogelijk paardenvlees verwerkte, valt nog niet na te gaan. Ook is niet duidelijk waar het vlees ligt opgeslagen.

NVWA

Volgens de NVWA klopt de administratie van het vlees niet en lijkt het erop dat meer paarden worden aangevoerd dan geslacht. Juridisch veterinair adviseur Frank Peters van Van Hattem ontkent de aantijgingen, in de Gelderlander.

"Dat is vreemd", zegt Peters, "want ik heb hier documenten waarin staat dat de NVWA deze dieren gekeurd heeft. En Van Hattem slacht geen ongekeurde dieren.”

Herkomst vlees

Van Hattem krijgt van de NVWA tot maandag 3 februari de tijd om aan te tonen waar het vlees vandaan komt. Als dit niet lukt dan moet het bedrijf de deuren sluiten en haalt de voedselautoriteit al het vlees van het slachthuis uit de handel.

Van Hattem leverde vlees aan de Deka, Deen en Vomar. Verder exporteert de onderneming naar het buitenland.

FoodEvent

Het Food Event 2014 in Den Bosch heeft als thema ‘Bouwen aan Vertrouwen.’ Dit thema loopt als een rode draad door de sessies. Ook is er een speciale sessie over consumentenvertrouwen.

Lees VMT online:
Dossier Paardenvleesschandaal