Vleeshandelaar Selten voor de rechter

Den Bosch, 24 maart 2015 11:13 | Denise Doornebosch

Vleeshandelaar Willy Selten staat vandaag voor de rechter in Den Bosch omdat hij wordt verdacht van fraude met paardenvlees. Dit melden meerdere nieuwsbronnen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Selten van de verkoop van meer dan 300.000 kilo paardenvlees als rundvlees en beschuldigt hem van valsheid in geschrifte. Selten werd in mei 2013 aangehouden.

Paardenvleesschandaal

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) viel het bedrijf van Willy Selten in Oss bijna twee jaar geleden binnen nadat in Engeland en Ierland een paardenvleesschandaal aan het licht was gekomen. In rundvlees was het relatief goedkope paardenvlees gevonden.

‘Niet met opzet’

Selten geeft toe dat er bij de verwerking van paardenvlees fouten zijn gemaakt maar ontkent dat er met opzet is gesjoemeld om meer geld te verdienen. Selten spreekt tegen dat hij een hoofdrol heeft gespeeld in het Europese paardenvleesschandaal.

‘Één groot belachelijk circus’

Terwijl de NVWA bleef volhouden dat bij Selten duizenden paarden in het rundvlees waren verwerkt, gaat het officieel nog om circa 300.000 kilo. Volgens Selten ging het in totaal om 963 paarden, terwijl in de verdachte periode meer dan 180.000 runderen werden verwerkt. “Heel Europa wees naar Selten Oss. Het is een groot belachelijk circus dat is opgevoerd. Als ze in plaats van 150 man met twee of drie man waren gekomen, hadden ze nu precies hetzelfde resultaat gehad”, zegt Selten.

Paardenvlees in Nederlandse snacks

Selten maakte er geen geheim van dat hij paarden heeft uitgebeend en verwerkt voor een Engelse klant. Op verzoek van de klant werd het paardenvlees gemengd met rundervet.

Volgens Selten kwam het paardenvlees per ongeluk ook terecht bij een Nederlandse snackproducent. “Rundvleessnippers en paardenvleessnippers werden onder een en hetzelfde artikelnummer in het vrieshuis opgeslagen. Dat is fout, maar is gebeurd. Ik ben vergeten een totaal ander nummer te gebruiken. Uiteindelijk hadden we dat beter moeten controleren natuurlijk”, aldus Selten in de rechtbank in Den Bosch.

De snackproducent stuurde het vlees terug en kreeg een nieuwe partij. Ook in die partij rundvlees werd DNA van paarden ontdekt. Selten zegt zich rot te zijn geschrokken, maar wat er is misgegaan, is voor hem onbekend. “Ergens is er iets niet goed gegaan. Bij ons kan bijna niet. Ik heb er geen verklaring voor”, zegt Selten. De enige verklaring die Selten kan bedenken, is dat er paarden-DNA op de machines is achtergebleven.

Prijsverschil

Het paardenvlees was ongeveer 1 procent van een jaar productie bij vleesgigant Selten. Het prijsverschil per kilo was maximaal 40 cent. “Als het was om geld te verdienen, had ik het wel anders gedaan”, aldus Selten.