Vijf aandachtspunten uit de fipronilcrisis

Vianen, 6 november 2017 14:56 | Hans Damman

Vijf belangrijke aspecten van de fipronilcrisis staan centraal tijdens het debat op het Fipronil Event dat VMT dinsdag 7 november in Vianen organiseert.

  1. Kort terugblik en ervaringen
  2. Wie voert de regie tijdens een crisis
  3. Hoe omgaan met fraude?
  4. Vertrouwen in elkaar, in systemen en ons dagelijkse voedsel
  5. Hoe ziet het crisisdraaiboek voor de toekomst eruit?

 

Voorbeelden van vragen waarover zal worden gedebatteerd zijn ‘Hoe had de NVWA de regie moeten pakken?’, ‘Wanneer communiceer je welke informatie?’, ‘Hoe neem je als sector je verantwoordelijkheid?’ en ‘Wat verwachten we van elkaar?’.

 

Herstel voedselvertrouwen

VMT wil met de organisatie van het Fipronil Event een bijdrage leveren aan het herstel van het voedselvertrouwen. Daarvoor zijn toonaangevende sprekers van belangrijke ketenpartijen en toeleveranciers van diensten en producten uitgenodigd.

Het volledige programma staat op de site van VMT. ’s Morgens zullen betrokken partijen aan het woord komen die tot nu toe niet (veel) naar buiten zijn getreden, zoals het Openbaar Ministerie, verzekeringsmakelaar AON en daarnaast toxicoloog Martin van den Berg (IRAS) en Daphne van Damme (Eurofins).

 

Ketenschakels aan het woord

’s Middags vertellen vier ketenpartijen, pluimveehouderij, diervoerdersector, FNLI en CBL over hun ervaringen en daaruit voortkomende wensen met betrekking tot een volgend incident/crisis. Aansluitend zal een uur van gedachten worden gewisseld over hoe de schade bij een volgend incident beperkt kan blijven.