‘Verbied verkopen voedingsmiddelen onder kostprijs’

Den Haag, 18 januari 2017 08:00 | Maurice de Jong

Veel Kamerleden en Kandidaat-Kamerleden willen eindelijk eens af met het stunten met prijzen van voedingsmiddelen, vooral de kiloknallers. Boeren moeten eindelijk eens een eerlijke prijs krijgen. “Ben je voor kiloknallers dan ben je tegen boeren.”

Dat de christelijke partijen voor de belangen van boeren opkomen, is bekend. Maar ook partijen als PvdA, Groenlinks, D66 en SP willen dat boeren betere prijzen betaalt krijgen voor hun producten, lieten ze onlangs blijken tijdens een verkiezingsdebat in Den Haag.

Vleesconsumptie

Kandidaat-Kamerlid Suzanne Kröger van Groenlinks: “We consumeren en produceren met z’n allen teveel vlees. Dat is slecht voor het klimaat, maar ook voor de boeren want zij krijgen mede door de kiloknaller geen eerlijke prijs.” In andere woorden ben je voor de kiloknallers dan ben je tegen boeren, aldus Kröger.

Het CDA is het met Groenlinks eens want kiloknallers zijn alleen lokkertjes om consumenten de supermarkt in te krijgen. Een verbod op kiloknallers haalt niets uit want door de inkoopmacht van de supermarkten verslechtert de onderhandelingspositie van boeren alleen maar verder en worden ze nog meer uitgeknepen, zegt Kandidaat-Kamerlid Wytske de Pater. Ze ziet meer in een wet die het verkopen onder kostprijs verbied.

Inkoopmacht supermarkten

Er moet eens goed gekeken worden naar de inkoopmacht van de supermarkten, vindt Kandidaat-Kamerlid Tjeerd de Groot van D66. “We moeten met elkaar stoppen met het stunten van basisvoedsel.”

Een afwijkend standpunt komt van de VVD. “Veel mensen hebben weinig geld. De kiloknaller maakt het voor hen mogelijk om toch een stukje vlees op tafel te krijgen”, zegt de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg. Hij ziet meer in het veranderen van de voorwaarden om vlees te produceren, maar is tegen het verbieden van stunten met goedkoop vlees.

Good Farming Star

Vertrekkend parlementariër Rien van der Velde van de Partij van de Arbeid (PvdA) wijst op de Good Farming Star producten van Vion Food Group die verkrijgbaar zijn bij Albert Heijn: betaalbare producten met extra aandacht voor dierenwelzijn.

Van der Velde vindt dat iedere boer een soort basisprijs moet krijgen voor z’n product én net als het CDA is hij voor een verbod op het verkopen onder de kostprijs.

De VVD is het hier, uiteraard, niet mee eens. “Ondernemers moeten zelf de prijs van hun product bepalen én ze beslissen zelf wel of ze het onder de kostprijs aanbieden”, zegt Van der Burg.