Van Hattem verliest erkenning, faillissement dreigt

, 19 februari 2014 10:37 | Nathan Strik

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de erkenning ingetrokken van slachterij en vleesverwerker Van Hattem Vlees. Dit betekent dat het bedrijf geen dieren meer mag slachten en geen levensmiddelen in de handel mag brengen. Van Hattem dreigt failliet te gaan door alle maatregelen.

De afgelopen weken stond het bedrijf al onder verscherpt toezicht. De erkenning is geschorst omdat het bedrijf er niet in slaagt het traceringssysteem te verbeteren. De NVWA had Van Hattem opdracht gegeven een plan van aanpak in te leveren, waarin staat hoe het bedrijf het traceringsysteem in orde gaat maken. De eerste versie van dit plan voldeed niet aan de gestelde eisen. Ook een laatste kans bleef zonder resultaat. Er is nog steeds geen goed plan van aanpak en daarom schorst de NVWA de erkenning van Van Hattem.

Faillissement dreigt voor Van Hattem

Volgens Van Hattem dreigt er nu een faillissement voor het bedrijf, omdat het 28 miljoen kilo vlees moet terughalen. Dat al het vlees terug moet, werd maandag wederom bevestigd door de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een geding dat Van Hattem had aangespannen. Een woordvoerder van het bedrijf geeft aan dat de schade in de vele miljoenen euro’s loopt.

Voedselschandaal

Begin februari blokkeerde de NVWA een grote partij rundvlees uit vries- en koelhuizen. De voedselautoriteit verdenkt Van Hattem van het verwerken van paard in dit vlees. De slachterij zou meer paarden hebben ingekocht dan uit het slachtregister naar voren kwam. Uit de administratie van het bedrijf viel niet te achterhalen waar het paardenvlees was gebleven.

FoodEvent

Het Food Event 2014 in Den Bosch heeft als thema ‘Bouwen aan Vertrouwen.’ Dit thema loopt als een rode draad door de sessies. Ook is er een speciale sessie over consumentenvertrouwen.

Dossier Paardenvleesschandaal

Lees verder op VMT.nl:
Van Hattem moet vlees terughalen
CBL en FNLI: geen enkel excuus voor voedselfraude