Strengere wetgeving voor technische vetten

, 5 december 2011 09:50 | Hans Damman

De Europese Commissie werkt aan strengere wetgeving die de verontreiniging van technische vetten met dioxine moet terug dringen. Waarschijnlijk wordt deze zomer 2012 van kracht, aldus de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid.

Diervoederbedrijven moeten voortaan een vergunning van de overheid hebben om ruwe plantaardige olie te verwerken. Handelaren en leveranciers moeten vetten voor levensmiddelen en diervoeders strikt gescheiden houden van de technische vetten voor de chemische industrie.

Testen

Verder wordt er voor riskante grondstoffen voor diervoeders een minimum aantal testen voorgeschreven. Partijen ruwe kokosolie moeten bijvoorbeeld altijd worden gecontroleerd. Tot slot komt er een meldplicht voor labs; zeer hoge dioxide-gehalten moeten zij direct bij de autoriteiten melden.

Toename Rapid Alert

De december-editie van de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid opent met het nog steeds stijgende aantal Rapid Alerts in Europa (zie grafiek). Die toename lijkt door de jaren heen af te vlakken naar een niveau van 9.000 tot 10.000 meldingen per jaar.

Dertig procent van de oorspronkelijke meldingen (1.500) en bijbehorende vervolgmeldingen (1.000) had in 2010 betrekking op grondstoffen of producten die aan de EU-grenzen werden tegengehouden. De grenscontrole is de laatste jaren aangescherpt.

Bijeenkomst 5 december

Op de bijeenkomst Levensmiddelenwetgeving die VMT deze week organiseert krijgen de inmiddels ruim 80 deelnemers een breed overizcht van de ontwikkelingen bij de diverse dossiers. Op het programma staan Visie en inzet ministerie VWS, uitwerking etiketteringsverordening, positievelijsten voor enzymen, gebruik IKB-logo, de SRC-check voor claims, gevolgen EHEC-crisis, omrekenen drempelwaarden allergenen naar may contain labelling, het nieuwe toezicht van de NVWA en de macht en inzet van het Europees Parlement.

Nieuws uit vorige NVV-edities:

Minder besmettingen kip door campylobacter, meer ziektegevallen

Ieren ongeloofwaardig rond may contain

Groot aantal recalls