Schippers: voedselveiligheid kiemgroenten in orde

, 25 juli 2011 12:11 | Maurice de Jong

Minister Edith Schippers geeft voor bijna alle kiemgroenten het sein veilig. De bewindsvrouw ontraadt alleen nog het eten van rauwe fenegriekkiemen.

Schippers komt tot haar advies na overleg met de Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Consumenten kunnen ook met een gerust hart rauwe rucola- en mosterdkiemen nuttigen, aldus de bewindsvrouw. Eerder stelden Engeland, Duitsland en Denemarken hun consumptieadvies al bij.

Omdat de Europese Unie fenegriekzaden als mogelijke besmettingsbron van de EHEC-uitbraak in Duitsland ziet, blijft het advies om geen rauwe fenegriekkiemen te consumeren voorlopig nog van kracht.

Voedselveiligheid

Nederlandse kwekers zetten in Den Haag en Brussel hun werkwijze op het gebied van voedselveiligheid uiteen. Ook toonden de bedrijven welke aanvullende en verscherpte maatregelen ze namen.

Consumptie

Over het algemeen overheerst tevredenheid bij de tuinbouwsector, aldus het Productschap Tuinbouw. De consumptie in Nederland bleef redelijk op peil in tegenstelling tot andere Europese landen waar deze instortte.

Met een promotiecampagne willen de tuinders het eventuele geschade consumentenvertrouwen terugwinnen. Ze vragen hiervoor financiële steun van de overheid.

Lees meer op VMT online:

Daling Nederlandse export groente en fruit

VWA onderzoekt gebruik fenegriekzaden in Nederland

Informatie EHEC was te laat en onduidelijk