Recall vlees Van Hattem BV

, 4 februari 2014 10:29 | Maurice de Jong

Alle verdachte partijen vlees waarin mogelijk paard zit, heeft Slachterij Van Hattem BV uit Dodenwaard teruggeroepen. Het betreft vlees van dieren die het bedrijf sinds 2012 verwerkte.

Dit meldt de veterinair juridisch adviseur van Van Hattem aan Omroep Gelderland.

De slachterij blijft tenminste nog een paar dagen open. In die tijd onderzoekt de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) Van Hattems administratie over de herkomst en verwerking van het vlees. Daarna bekijkt de NVWA welke verdere maatregelen ze zal nemen.

Paardenvlees achterhalen

Afgelopen week blokkeerde de NVWA uit voorzorg 690 ton rundvlees uit vries- en koelhuizen. De voedselautoriteit verdenkt Van Hattem van het verwerken van paard in dit vlees. De slachterij zou meer paarden hebben ingekocht dan uit het slachtregister naar voren kwam. Uit de administratie van het bedrijf viel niet te achterhalen waar het paardenvlees was gebleven.

Rommelen paardenvlees

Ondanks het terughalen van partijen vlees, ontkent Van Hattem schuldig te zijn aan het ‘rommelen met paardenvlees.’ De slachterij meldt wel dat er in het verleden paarden zijn aangevoerd die ongeschikt waren voor de slacht. Voor de zekerheid riep het bedrijf daarom alle partijen paardenvlees dan wel producten die dit vlees bevatten, terug.

Omdat het bedrijf al een jaar geen paarden meer slacht, verwacht het niet dat er massaal vlees terugkomt. Aan Omroep Gelderland laat Van Hattem weten dat klanten niet wegblijven vanwege de paardenvleeskwestie.

Problemen Van Hattem

Ondanks de stellige ontkenningen van Van Hattem blijkt uit een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken eind januari naar de Kamer stuurde dat er al een tijdje problemen spelen bij het bedrijf. In de afgelopen drie jaar ontdekte de NVWA daar vaker onregelmatigheden. Hiervoor kreeg Van Hattem vorig jaar boetes en een dwangsom opgelegd.

De slachterij staat sinds 18 december onder verscherpt toezicht van de NVWA. Dit betekent dat Van Hattem alleen mag slachten onder toezicht van een dierenarts.

Lees VMT online:
Paardenvleesdossier