ProMessa verpakt biovlees in plantaardige schaal

Deventer, 6 december 2017 10:10 | Sophie Laemers

ProMessa, slagerij voor een groot aantal supermarktketens, is deze week begonnen met het verpakken van biologisch vlees in een gecertificeerde, composteerbare verpakking. De verpakking is ontwikkeld in samenwerking met Bio4Pack.

De verpakking bestaat uit Poly Lactic Acid (PLA), dat wordt vervaardigd uit dextrose en melkzuur. Omdat de verpakking bestaat uit plantaardige grondstoffen, is deze volledig recyclebaar.

 

GFT

De verpakking is volgens ProMessa niet van een traditionele vleesschaal te onderscheiden. Het grote voordeel van een plantaardige verpakking is dat de schaal, inclusief absorbtiepad, folie en etiketten, bij het GFT-afval mag worden weggegooid.

 

De vleesverpakkingen zullen worden voorzien van een sticker om voor de consument te verduidelijken dat deze bij het GFT-afval mogen.

Sticker GFT 

 

Certificatie

Op de verpakkingen zit ook een kiemplantlogo. Dit geeft aan dat de composteerbare verpakkingen zijn gecertificeerd volgens de EN13432-norm. Het logo moet het voor afvalverwerkers duidelijk maken dat het hier gaat om een composteerbare verpakking.

 

Kiemplantlogo

 

 

Lastig proces

Het bleek nog niet zo eenvoudig om de verpakkingen aan de eisen van de norm te laten voldoen, zo laat de specialist op het gebied van duurzame verpakkingen weten. “PLA is van nature hard, maar bros. Daarom was het vinden van een impact-additief die de schaal de benodigde stevigheid geeft een ingewikkeld proces. Ook de zoektocht naar het pigment die de schaal zijn herkenbare groene kleur geeft én voldoet aan de norm bleek lastiger dan verwacht”, aldus Bio4Pack.

 

Supermarkten

De verpakkingen zijn te vinden in de koeling van enkele Superunie-leden (onder andere Coop, Poiesz en Spar). Lidl zal de composteerbare vleesverpakkingen gebruiken voor het verpakken van de hanenburgers van kippenboerderij de Kipster.