Politie rolt bende Europese vleesfraudeurs op

Alicante (Spanje), 17 juli 2017 15:51 | Maurice de Jong

In verschillende Europese landen verrichtten agenten 66 arrestaties in verband met vleesfraude. Aan het hoofd van de bende staat vleeshandelaar Jan F. uit Breda, meldt Europol dat jarenlang onderzoek deed.

Dit melden verschillende media waaronder de NOS. In Spanje, Frankrijk, Portugal, Italië, Roemenië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk deed de politie invallen. De agenten legden ook beslag op bankrekeningen, ontroerend goed en dure auto’s.

Paardenvleesschandaal

De voedselfraude begon in 2013 in Ierland toen de autoriteiten daar paardenvlees ontdekte in ‘runderhamburgers.’ Het paardenvlees was niet geschikt om te eten omdat er ontstekingsremmers in zaten. Dit schandaal werd ook wel bekend onder de naam ‘paardenvleesschandaal.’

Europol verdenkt Jan F. ervan vanuit het Spaanse Alicante leiding te hebben gegeven aan de bende voedselfraudeurs. Het openbaar ministerie klaagt hem aan vanwege valsheid in geschrifte, dierenmishandeling en belemmering van de rechtsgang, meldt de NOS. Hij werd in België gearresteerd. 

Halal

De Breda uit Breda afkomstige F. behaalde al eens een winst van €2,6 miljoen toen hij paardenvlees verkocht als halal geslacht vlees. Hij is hiervoor veroordeeld. In 2016 wist de Spaanse politie de groep fraudeurs te traceren. Politiemensen ontdekten dat de groep Spaans en Portugees paardenvlees verhandelde dat te oud of niet geschikt was voor consumptie.

Vanuit Spanje ging het vlees op transport naar België waar de bendeleden het met valse documenten wisten te verkopen.