PEF-test op kleine schaal met Pulsemaster Solidus

Bladel, 27 oktober 2016 15:47 | Nathan Strik

Pulsemaster BV uit Bladel heeft een Pulsed Electric Field (PEF) batch-systeem geïntroduceerd. Dit systeem, met de merknaam ‘Solidus’, kan op pilot-schaal de effecten van PEF op hele aardappelen bepalen.

Wanneer aardappelen eerst worden gesneden in schijven, cilinders, strips of blokken kan een PEF-behandeling nadeliger zijn. Dit omdat de aardappelen door het snijden reeds een flinke cel- en weefselschade oplopen.

Test op kleine schaal

Solidus bepaalt de effecten van PEF op hele aardappelen voor het maken van frites, chips en aardappelspecialiteiten. Nieuw is dat er geen grote cel- en weefselschade is voorafgaand aan de PEF-behandeling. De aardappelindustrie kan met Solidus de impact van PEF op de vitaliteit van plantencellen bepalen in intacte plantenweefsels en hele vaste stoffen, zoals grote hele aardappelen.

Vooraf kan een fabrikant nu bepalen welke rendementen behaald kunnen worden, voordat er geïnvesteerd hoeft te worden in de plaatsing van een compleet industrieel PEF systeem. Naast aardappelen is de methode ook geschikt voor andere vaste stoffen, zoals zoete aardappelen, cassave, rode bieten en wortelen.

Voordelen PEF voor aardappelindustrie

Met de PEF-technologie van Pulsemaster worden celmembranen in korte tijd doorlaatbaar gemaakt. Deze celdesintegratie of elektroporatie leidt tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de celmembranen en zorgt ook voor een vermindering van de celdruk. Accurater snijden, een betere snijkwaliteit, gladdere oppervlakken van de frietstaven en chips, minder breuk en ‘feathering’, betere diffusie-processen tijdens het blancheren en drogen en minder olieopname zijn de belangrijkste resultaten van de PEF-behandeling van de rauwe, hele aardappels bij het maken van frites en chips.

Ook levert elektroporatie van de aardappelcellen een betere uitloging op van reducerende suikers zodat de frietstaven en chips minder onderhevig zullen zijn aan bruinkleuring door de Maillard-reactie tijdens het bakken. Vóór de productie van frites zijn de technologische voordelen, de proces-product-interacties en besparingen bij processtappen zoals schillen, snijden, blancheren, drogen, bakken en vriezen geheel in kaart te brengen.

PEF voor aardappels

Een aardappel is een natuurlijk, intact plant-orgaan en is opgebouwd uit verschillende weefsels met verschillende cel-eigenschappen. Een aardappel heeft een complexe heterogene structuur. Optimalisatie van de PEF behandeling van aardappelen vereist een nauwkeurige selectie van optimale veldsterkte, lengte van de puls, het aantal pulsen en de temperatuur van het product.

In tegenstelling tot het gebruik van kleine stukken aardappel die eerst mechanisch zijn gefragmenteerd voorafgaand aan de PEF behandeling, zal het resultaat van een PEF behandeling van intacte, hele aardappels meer representatief zijn. Zeker als de aardappelen voor het bepalen van de geschikte parameters op dezelfde wijze worden behandeld als tijdens industriële productie.

Solidus

Pulsemaster levert de Solidus PEF batch-unit op basis van koop of huur. Het systeem biedt een non-thermal celmembraan elektroporatie behandeling die opmerkelijk effectief is bij het verbeteren van processen in de voedingsindustrie. De aantrekkelijkheid van PEF-technologie is de milde fysieke behandeling binnen één seconde, met behoud van nutriënten in vaste stoffen en vloeistoffen.

Met PEF wordt de kwaliteit en opbrengst van producten verhoogd en kosten van processen zoals drogen, osmotische behandeling, vriezen, extractie- en diffusieprocessen verlaagd.

Mark de Boevere, Managing director van Pulsemaster: “Met name de aardappelindustrie en de onderzoekssector die zich richt op goed onderzoek voorafgaand aan het gebruik van industriële PEF-systemen voor celdesintegratiedoeleinden van vaste stoffen kan Pulsemaster’s Solidus-unit goed gebruiken. Het gebruik van ons Solidus PEF batch systeem op pilot schaal maakt het mogelijk om de impact van de PEF behandeling op het product en het gehele productieproces vooraf te evalueren”.

www.pulsemaster.us