Ook Afrika versnelt verduurzaming palmolieproductie

Bangkok, Thailand, 11 november 2016 14:29 | Thijs Pasmans

Eddy Esselink en Thijs Pasmans van ketenorganisatie MVO waren in Bangkok om de 14de jaarvergadering van RSPO bij te wonen. Welke belangrijke issues spelen er in de palmolie-industrie? Pasmans en Esselink doen verslag in hun derde en laatste blog.

De tweede dag van de RT is begonnen. De ochtend is bestemd voor presentaties. Er wordt een overzicht gegeven van hoe er in de verschillende regio’s aan de verduurzaming van de palmolieketen gewerkt wordt. Latijns America, China, India, Afrika en ook Singapore komen aan bod. In Singapore is recentelijk een Alliantie voor Duurzame Palmolie gestart. Dit is ook bedoeld als een platform voor alle geïnteresseerde partijen: productie, handel en verwerkende industrie en ook ngo’s vormen samen het platform. In Afrika zijn ook verschillende producerende landen bij elkaar gekomen die ook gezamenlijk willen werken aan de verduurzaming van palmolieproductie.

Daarnaast was er een bijdrage door Sarah Sijses van de Nederlandse ambassade in Jakarta. Zij gaf een update over de ontwikkelingen in Europa waar zowel de industriepartijen uit de verschillende landen alsook enkele Europese overheden gezamenlijk willen werken aan het gebruik van duurzame palmolie.

Focus op kleine boeren

In de volgende sessie werd in het bijzonder stilgestaan bij welke verbeteringen kleine boeren nu gezien hebben in de afgelopen jaren. Het meest aansprekend was natuurlijk het verhaal van een kleine producent zelf. Hij wist te vertellen dat het hem zeker profijt heeft gebracht. Op het gebied van plantagebeheer heeft hij verbeteringen kunnen doorvoeren en ook sociaal gezien is hij er op vooruit gegaan.

Ook werd echter uit de paneldiscussie duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is voor dat alle kleine producenten zover zullen zijn. We zullen in de toekomst op zoek moeten en werken aan een model dat ons in staat zal stellen om kleine boeren waar ook maar op de wereld een betere toekomst te geven. Hier is nog veel hulp en slim in te zetten kennis voor nodig.

Amerikaanse verkiezingen

De RT werd afgesloten door de secretaris-generaal van de RSPO: Darrel Webber. Hij maakte de link met de verkiezingen in Amerika en de noodzaak om ieder persoon een levenswaardig bestaan te geven. Een oproep die voor de leden van RSPO relevant is, maar daarnaast voor iedereen. En op die manier is het voor ons allemaal nodig een visie inderdaad om te zetten in een daadwerkelijke transformatie.