‘Onveilig vlees door gebrekkige kennis hygiënisch ontwerp’

, 18 april 2014 10:00 | Nathan Strik

Veel problemen met de voedselveiligheid van vlees kunnen verholpen worden door een beter hygiënisch ontwerp van fabrieken en machines. Dit geeft technologisch dienstverlener Top aan.

Volgens Top is een goede kennis over hygiënisch ontwerp cruciaal. De laatste tijd zijn er veel voedselschandalen, met name in de vis- en vleesverwerkende industrie. Deze risico’s zijn te voorkomen.

Hygiënisch ontwerpen

Het is belangrijk dat fabrieken en machines zo worden ontworpen dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Hiermee verkleint de kans op contaminatie. De kennis van hygiënisch ontwerp ontbreekt nog vaak in de praktijk en daarom zal Top binnenkort workshops over dit onderwerp organiseren.

Vertrouwen consument is wankel

De veiligheid van voedsel staat steeds vaker onder druk. Eerst was het zalm, nu is het vlees. Het vertrouwen van de consument neemt af. Er wordt volgens Top afgegeven op de sector en op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Maar het is onmogelijk om alles te controleren. Goed QA-management, maar ook juist uitgevoerd hygiënisch ontwerp zijn daarom belangrijk volgens Top.

Een voorbeeld is de salmonellabesmetting in gerookte zalm in 2012, waarbij duizenden mensen ziek werden en enkelen zelfs overleden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft duidelijk aangetoond dat de oorzaak toe te schrijven aan slecht gereinigde onderdelen van de productielijnen. Met de juiste kennis en toepassing van hygiënisch ontwerp had dit voorkomen kunnen worden, benadrukt Top.

Lees verder op VMT.nl:
Voorzitter Onderzoeksraad: ‘Zit er bovenop bij vleesleveranciers’
Debat op Food Event: ‘Lage prijs kan voedselveiligheid beïnvloeden’