Noors commitment duurzame palmolie is ook Nederlands succes

Oslo, 15 juni 2016 17:08 | Maurice de Jong

Nederland weet steeds meer landen te overtuigen om zich te committeren aan het inkopen van 100% duurzame palmolie. Ook Noorwegen sluit zich nu aan bij de Amsterdam Palm Oil Declaration waarin wordt gestreefd naar een duurzame palmolieketen in 2020.

Dat Noorwegen zich nu ook aansluit bij de Amsterdam Palm Oil Declaration betekent een succes voor de initiatiefnemers Initiatief Duurzame Handel (IDH) en de ketenorganisatie MVO voor oliën en vetten.

Duurzame palmolie

MVO is ook de belangrijkste partij achter the European Sustainable Palm Oil Organisation (ESPO) dat vaart wil maken met het verantwoord inkopen van palmolie in Europa.

Noorse voedingsindustrie

De Noorse premier Erna Solbergdeclared tekende de Amsterdam Palmo Oil Declaration op een conferentie in de hoofdstad Oslo. Daarmee ondersteunt het land de voedingsindustrie in zijn streven ontbossing uit de palmolieketen te bannen en de hele aanbodketen uiterlijk in 2020 helemaal duurzaam te hebben.

“De ondertekening helpt de verduurzaming van palmolie te versnellen. We nemen onze verantwoordelijkheid ook buiten Noorwegen”, zegt Dag Kjetil Øyna, hoofd van de nationale palmolie-organisatie.

Import palmolie

In wat bekend staat als de Amsterdam Palm Oil Declaration verenigde de Europese private sector voor het eerst de krachten in december 2015 met als doel een duurzame palmolieketen in 2020. Naast Noorwegen tekenden ook Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken en Frankrijk de verklaring. “Europa is de op twee na grootste importeur van palmolie in de wereld. Een geharmoniseerde aanpak zal het gebruik en de opname van duurzame palmolie versnellen. Europa kan zo als goed voorbeeld dienen voor andere regio’s in de wereld”, zegt Joost Oorthuizen, directeur van IDH.