NVWA over paardenvleesaffaire: ‘We constateren geen gevaar volksgezondheid’

, 4 februari 2014 03:21 | Maurice de Jong

Consumentenorganisatie Foodwatch hekelt de lakse houding die de Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) aanneemt in de meest recente paardenvleesaffaire in Nederland.

Onlangs riep Slachterij Van Hattem vleesproducten terug. De aanleiding hiervoor was de preventieve blokkade van de NVWA van 690 ton rundvlees omdat hier mogelijk paard in zit. Volgens de voedselautoriteit zou de slachterij sinds 2012 partijen rundvlees op de markt hebben gebracht waarin paard zat verwerkt.

Openheid NVWA

Foodwatch eist openheid van de NVWA over producten waarin mogelijk paardenvlees is terechtgekomen. “Consumenten worden in het ongewisse gelaten over verdachte eindproducten. Dat is onacceptabel”, vindt campagneleider Meike Rijksen .

Foodwatch overweegt juridische stappen te nemen indien de NVWA geen openheid van zaken geeft. De consument heeft recht op informatie, benadrukt de organisatie.

Recall Van Hattem

Als Foodwatch wil weten in welke producten het verdachte vlees is terechtgekomen, dan moet ze bij Van Hattem zijn, vertelt een woordvoerder. “Zij riepen, mogelijk vooruitlopend op maatregelen van de NVWA, producten terug. Zij weten aan welke producenten ze hebben geleverd.”

'Enkele duizenden kilo's vlees'

Juridisch veterinair adviseur Frank Peters van Slachterij Van Hattem meldt dat alle bedrijven aan wie het vlees is geleverd schriftelijk op de hoogte zijn gebracht van de recall. “Ik moet de rechten van deze bedrijven respecteren. Zij moeten als ze dat tenminste willen, zelf bekendmaken dat wij hen vlees hebben geleverd.” Het zou gaan om tien tot twintig bedrijven in een beperkt verspreidingsgebied en “enkele duizenden kilo’s vlees”, vertelt Peters telefonisch aan VMT online.

Eerder werd bekend dat Van Hattem aan in ieder geval drie bedrijven vlees leverde: Deen, Vomar en Dekamarkt.

Geen gevaar volksgezondheid

Foodwatch laat in een persverklaring weten dat er een “mogelijk gevaar voor de volksgezondheid is geconstateerd”, zonder daarbij te specificeren wie dat dan geconstateerd zou hebben. Rijksen: “Ondanks de twijfel over de veiligheid van het vlees, blijft de NVWA afwachten. De recall van de producten werd door het bedrijf geïnitieerd.”

In een reactie benadrukt de NVWA “dat wij geen gevaar voor de volksgezondheid hebben geconstateerd.” Juridisch adviseur Peters van Van Hattem noemt de reactie van Foodwatch “overtrokken.” Een recall is immers een voorzorgsmaatregel.

Peters: “Er is absoluut geen gevaar voor de volksgezondheid. Alleen over een aantal documenten bestaat onduidelijkheid.” Het zou niet helder zijn wie nu precies de eigenaren van de geslachte dieren waren. Peters is onder andere bezig dit uit te zoeken.

Plan van aanpak

Het gisteravond door Van Hattem bij het NVWA ingediende plan ‘plan van aanpak’ dient duidelijkheid te verschaffen over de herkomst van het vlees en in welke partijen rundvlees mogelijk paard is verwerkt. “We zijn nu de info die we van het bedrijf kregen aan het bestuderen. Deze week komen we met onze beslissing naar buiten”, laat de NVWA-woordvoerder weten. Dan zal duidelijk worden of Van Hattem open kan blijven.

Peters heeft hier alle vertrouwen in. “We (Van Hattem) bedienen de bovenkant van de markt. We zijn een klein en compact bedrijf met vaste toeleveranciers. Maar we zijn natuurlijk afhankelijk van derden: de NVWA.”

Lees VMT online:
Paardenvleesdossier