Lijst producten met verdacht (paarden)vlees deels openbaar

Capelle aan den IJssel, 19 november 2014 12:53 | Maja Plomp

Foodwatch maakt een aangepaste lijst van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit openbaar over producten waar verdacht (paarden)vlees in zat.

In 2013 kwam vleesproducent Willy Selten in het nieuws tijdens het grote paardenvleesschandaal. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) liet 50 miljoen kilo rundvlees van zijn bedrijf terughalen. Destijds zijn er resten paardenvlees gevonden in producten met een rundvlees etiket. Echter is er nooit duidelijkheid geschept over de desbetreffende producten. Foodwatch drong er bij de NVWA op aan om met een lijst te komen waarin deze producten werden genoemd.

Imagoschade

Foodwatch kreeg van de NVWA een lijst van producten waar verdacht vlees in verwerkt zat. De instantie stelt dat consumenten een vertekend beeld krijgen van de bedrijven op de lijst, dus om imagoschade te voorkomen, heeft de NVWA de lijst geanonimiseerd. Toch zijn er enkele merknamen blijven staan.

Foodwatch lijst

Foodwatch is van mening dat de overheid deze informatie niet achter mag houden en de gehele lijst openbaar moet worden gemaakt. Het bedrijf heeft verschillende merken en producten kunnen herleiden en maakt deze lijst vandaag zelf openbaar.