LTO en pluimveehouders slepen NVWA voor rechter

Den Haag, 14 december 2017 15:07 | Sophie Laemers

De Nederlandse land- en tuinbouworganisatie (LTO) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) klagen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan wegens nalatigheid en onzorgvuldig handelen tijdens de fipronilcrisis.

De dagvaarding is woensdag 13 december 2017 de deur uit gegaan. De land- en tuinbouworganisatie verwijt de NVWA dat zij de sector geen kans heeft gegeven om zelf verantwoordelijkheid te nemen.

Fipronil

De NVWA had enorme schade kunnen voorkomen, meldt LTO. “De enorme schade voor pluimveehouders was uitgebleven als de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld”, stelt advocaat Roeland de Mol.

“De NVWA was op de hoogte van het gebruik van fipronil door Chickfriend, maar heeft de sector niet eens de kans gegeven zich daar tegen te wapenen. Dat kan niet”, aldus De Mol.

Chickfriend

De NVWA zou onrechtmatig hebben gehandeld door in november 2016 geen of onvoldoende actie te ondernemen naar aanleiding van meldingen over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil in stallen door Chickfriend ─ het bedrijf dat mogelijk verantwoordelijk is voor het verspreiden van fipronil.

Verkeerd advies

De eerdere uitspraken van de NVWA in het tv-programma Nieuwsuur begin augustus hebben de schade voor de eiersector nog eens vergroot, vindt LTO. Daarin raadde de plaatsvervangende inspecteur-generaal van de NVWA Freek van Zoeren aan om voorlopig  (tot en met dat weekend) geen eieren te eten.

“Zijn uitlating verhoudt zich niet met de publiekswaarschuwing  (de waarschuwing om eieren met bepaalde codes te laten liggen, red.) die een dag eerder gepubliceerd was. Daarnaast is de uitspraak compleet uit verhouding tot de feitelijke situaties”, aldus LTO.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft samen met LTO de dagvaarding opgesteld en zal meedoen aan de rechtsgang.