Kwaliteit van koffie objectief bepalen

Gent, 16 mei 2017 10:22 | Dionne Irving

Het is mogelijk de kwaliteit van Ethiopische koffie te voorspellen zonder deze te proeven. Hierdoor kunnen individuele koffieboeren een correcte prijs voor hun koffie bepalen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent in het project Supporting the development of commercial agriculture programs at four Ethiopan universities.

 

Spectrofotometrie

Traditioneel wordt koffie beoordeeld op smaak en fysische eigenschappen door een getraind panel. Wanneer de totale score hoger is dan 75 op een schaal van 100 komt de koffie in aanmerking voor de titel specialty coffee. “Deze methode kost veel tijd en is subjectief”, zegt professor Pascal Boeckx van de Universiteit Gent. “Daarom hebben we een spectrometrische methode ontwikkeld die bepaalt of een bepaalde koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt.”

 

De chemische samenstelling van gemalen groene koffiebonen bepaalt het aroma en de specifieke smaak van de koffie. Deze samenstelling wordt gemeten met infrarood licht. Deze analyse levert een spectrum op die de kwaliteit van nieuwe koffiestalen kunnen voorspellen.

 

Prijs koffie

De kwaliteit van de koffie bepaalt de prijs. Voor 250 gram van de Ethiopische koffie Yirgacheffe wordt  7 tot 8 euro per 250 gram betaald. Individuele koffieboerenkrijgen niet altijd de correcte prijs voor hun koffie, omdat ze de bessen tegen een standaardprijs verkopen aan opkopers. Deze bepalen de kwaliteit van de bessen. “Onze methode kan er in de toekomst voor zorgen dat koffieboeren ene correcte prijs krijgen voor hun koffie”, aldus Boeckx.

 

Kassaye Tolessa Sherge van de Jimma University promoveerde op deze door Q-Point geleide studie.