Kiemgroentensector nog niet bekomen van uitbraak EHEC

, 23 september 2011 12:10 |

De afzet van kiemgroenten herstelt nauwelijks na de EHEC-crisis. Dat beamen Nederlandse kiemgroentenproducenten.

De verkoop ligt nog niet op de helft van het niveau voor de EHEC-uitbraak. Vooral buitenlandse afnemers laten het afweten. Met name de afzet naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Noord-Europese landen blijft achter. Inmiddels liggen er plannen vanuit de sector om een promotiecampagne te starten, zoals dat ook bij de glasgroenten is gebeurd.

Tegenvallende afzet kiemgroenten

Kiemgroentenproducenten geven aan dat de afzet ‘behoorlijk tegen valt’. Mark van Heumen, directeur van Maerlu International vertelt: “In Duitsland eten ze nog geen taugé en kiemgroenten. Over het algemeen blijven de Nederlandse klanten wel allemaal bestellen, maar in veel kleinere hoeveelheden.”

Langzaam herstel taugé

Cor Hurkx van Evers Specials Taugé ziet alleen een langzaam herstel van de afzet van taugé. “De verkoop van overige kiemgroenten als van alfalfa en zonnebloemspruiten, liggen nog niet op de helft van het niveau voor de uitbraak.”

De teler vindt het moeilijk om een verwachting uit te spreken in welk tijdbestek de afzet zich zal herstellen. “De verkoop van taugé zal wel gaan, maar het zal meer tijd vergen voordat de afzet van kiemgroenten weer op het oude niveau is”, aldus Hurkx.

Zwarte tijd kiemgroentenproducenten
Doordat de teeltcyclus van kiemgroenten slechts acht tot tien dagen duurt, kunnen de producenten wel goed inspelen op de vraag en is er weinig overproductie. “Voor de kiemgroentenproducenten is het een zware tijd en we zijn allemaal door de bodem van onze mogelijkheden gegaan”, aldus Hurkx.

Lees ook op VMT online:

Al het nieuws over EHEC

Bron: AGF.nl