Interpol en Europol nemen tonnen nepvoedsel in beslag

, 17 februari 2014 12:28 | Maurice de Jong

In een gecoördineerde operatie hebben Interpol en Europol in 33 landen in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Europa 1200 ton nepvoedingsmiddelen en 430.000 liter namaakdranken in beslag genomen.

131.000 liter olijfolie en azijn, meer dan 80.000 kilo koekjes en chocoladebars, 20 ton kruiden en specerijen, 186 ton ontbijtgranen, 45 ton zuivelproducten en ten slotte nog eens 42 liter honing. Dit was de oogst van Operation Opson III uitgevoerd door Europol en Interpol in de wereldwijde strijd tegen voedselfraude.

In totaal verrichtte de politie 96 arrestaties.

Controles voedsel

De Europol- Interpoloperatie vond plaats tussen december 2013 en januari 2014. De Europese Commissie, politie, douane, partners uit de private sector en de nationale voedselautoriteiten deden aan de actie mee. Bij winkels, markten, vliegvelden, havens en zelfs op huisadressen waren er voedselcontroles.

Namaak champagne en nepbouillonblokjes

Zo ontmantelden de samenwerkende partijen een Italiaans crimineel netwerk dat namaakchampagne produceerde en distribueerde. Het ging om 60.000 flessen inclusief vervalste etiketten. In Bangkok ontdekte de politie 270 flessen namaakwhisky, terwijl even verderop in Zuidoost-Azië de Filipijnse politie nepbouillonblokjes in beslag nam. Dichterbij huis in de buitenwijken van de Franse hoofdstad Parijs sloot de politie een illegaal slachthuis.

Zeevruchten

De grootste categorie voedingsmiddelen waar iets aan mankeerde, waren vis en zeevruchten. Het ging om een hoeveelheid van zo’n 685 ton. De overtredingen varieerden van foutieve labeling tot verkeerde opslag.

Nepvoedsel groter probleem

Volgens Interpol vormt namaakvoedsel een steeds groter probleem. “Interpol wil deze dreiging voor de volksgezondheid terugdringen door criminele netwerken die miljoenen winst maken aan te pakken”, zegt Michael Ellis van Interpol.

Volgens Chris Vansteenkiste van Europol is er een duidelijke vooruitgang zichtbaar in de strijd tegen voedselfraude. “Vooral dankzij de betrokkenheid van publieke- en private belanghebbenden.”

Het is de derde keer dat Europol en Interpol in actie komen tegen internationale voedselfraude. De eerste keer was in 2011.

Lees VMT online:
Dossier Paardenvleesschandaal
Nepvoedselschandaal in Verenigd Koninkrijk