'Informatie EHEC was te laat en onduidelijk’

, 7 juli 2011 04:08 | Hans Damman

De Duitse gezondheidszorg heeft EHEC veel te laat opgemerkt, aldus Jan Kluytmans microbioloog bij het Amphia Ziekenhuis in Breda, tijdens de EHEC Hot Top Meeting op 6 juli van VMT en de Nieuwsbrief Voedselveiligheid.

“Als je drie gevallen van HUS krijgt, moeten er meteen alarmbellen gaan rinkelen, anders doe je je werk niet goed!” De Duitse werkelijkheid was (heel) anders.

Pas in de nacht van 22 op 23 mei werd bekend dat er in Duitsland opvallend veel patiënten met HUS waren opgenomen. Dat was bijna op het hoogtepunt van het aantal nieuwe ziektegevallen en HUS-gevallen. (zie ook het omslagartikel in VMT 14/15).

Deskundige microbiologen

De Duitsers hebben dit te laat onderkend, mogelijk omdat deskundige microbiologen nauwelijks meer in ziekenhuizen zijn te vinden. Ook lijkt het overzicht van het aantal gemelde ziektegevallen er op te wijzen dat de Duitse labs in het weekeinde niet hebben doorgewerkt.

Ook de getrapte rapportage van de regionale GGD, over de GGD in de deelstaat en vervolgens op landelijk niveau over het Robert Koch-Institut lijkt voor de nodige vertraging te hebben gezorgd. “Van early warning was in dit geval echt geen sprake.”

Transparantie

Kluytmans bekritiseerde ook de toegankelijkheid van alle gegevens voor buitenlandse wetenschappers. “Die informatie was laat beschikbaar en niet altijd duidelijk, terwijl men blijkbaar wel tijd had voor het snel schrijven van een wetenschappelijke publicatie”.

Crisissituatie

Kluytmans concludeerde dan ook dat Duitsland slecht voorbereid was op deze crisis. Weliswaar is de situatie in Nederland volgens hem beter geregeld, “maar zijn wij ook goed voorbereid als een dergelijk incident opzettelijk wordt veroorzaakt?”

Lees ook op VMT.nl:

EHEC-crisis nog niet voorbij
Al het nieuws over EHEC