Ieren ongeloofwaardig rond may contain

, 5 september 2011 09:40 | Hans Damman

De Ierse levensmiddelenindustrie gebruikt may contain labelling voor allergenen vooral om zichzelf in te dekken tegen schadeclaims van allergische consumenten, zo toonde de Ierse Voedsel- en Waren Autoriteit (FSAI) aan. De Ierse consument kan daardoor geenszins op de waarschuwing vertrouwen.

Slechts in zeven van de 108 monsters levensmiddelen met daarop de waarschuwing ‘may contain’ trof de toezichthouder daadwerkelijk het bewuste pinda- (5x), ei- (1x)of soja-eiwit (1x) aan, zo valt te lezen in de september-editie van de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid.

Geen etiketvermelding
Zeker zo verontrustend was dat in maar liefst 11 van de 106 monsters ei, soja of pinda werd aangetroffen zonder dat deze op het etiket werden vermeld. Bij de pinda-verontreiniging vaardigde de FSAI een recall uit. Voor ei en soja volstond de toezichthouder met een ‘Food Allergen Notification Alert’.

De onderzochte levensmiddelen bestonden uit een gevarieerde verzameling van voornamelijk droge levensmiddelen zoals koekjes, cakes, snoepgoed en brood, maar ook maaltijden en andere producten.

EHEC
In de september-editie besteedt hoofdredacteur Martin Michels verder aandacht aan de eind-evaluatie van de Duitse EHEC Task Force, nieuwe eisen die de VS stellen aan campylobacter, schimmels, het voorkomen van aflatoxinen in Indiase specerijen en een informatief boekje waarin het Food Standards Agentschap van Australië informatie over salmonella, campylobacter, listeria en Shiga toxine-producerende E. coli en hepatitis zijn samengevat.

Recalls
Ook in deze zomer-editie wordt ingegaan op tal van incidenten en recalls. Zo kreeg de Kellogg Company een officiële waarschuwing van de FDA omdat bij herhaling listeria werd aangetroffen in de productie-omgeving van luxe koekjes.

In Groot-Brittannië haalde The Co-operative Supermarket dressing terug vanwege met salmonella besmette grondstoffen en haalde Lidl in België een partij Nicola-aardappelen van de markt met te hoge gehaltes bestrijdingsmiddel.

Neem nu een (proef)abonnement op de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid.