Helft Scheveningse strandpaviljoens geen Noordzeevis op het menu

DEN HAAG, 26 oktober 2017 10:08 | Schuttelaar & Partners

De Noordzee ligt er voor de deur, maar toch staat bij bijna de helft van de strandpaviljoens geen enkele Noordzeevis op de menukaart. Dat blijkt uit onderzoek onder 47 strandpaviljoens aan de Scheveningse kust.

Weinig Noordzeevis uit Scheveningen op de kaart

Uit het onderzoek dat Schuttelaar & Partners voor het tweede jaar op rij uitvoerde, in opdracht van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, blijkt dat bij 43 procent van de 47 onderzochte strandtenten geen enkele Noordzeevis op de kaart staat. Eén op de drie strandtenten heeft slechts één vissoort uit de Noordzee op de kaart staan.

 

Weinig variatie in aanbod

De horecagelegenheden aan het strand die wel Noordzeevis presenteren, bieden vaak weinig variëteit. De top vijf van meest geserveerde vis bij de strandtenten bestaat uit zalm, slibtong, zeebaars, tonijn en kabeljauw. Hiervan is alleen de slibtong uit de Noordzee afkomstig. De Noordzeevissen tarbot, heek en griet worden zelden of nooit op de menukaart aangeboden. Schol en tong staan soms op de kaart vermeld.

 

Dagvangst kan uitkomst bieden

Veel strandpaviljoens hebben een vangst van de dag op hun menukaart staan. Deze dagvangsten zijn in dit onderzoek buiten beschouwing gelaten. Juist de dagvangst biedt voor deze horecagelegenheden de mogelijkheid om verse vis uit Scheveningen op de menukaart te zetten.

 

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen wil consumptie Noordzeevis stimuleren

De stichting Noordzeevis uit Scheveningen zet zich in om Noordzeevis uit Scheveningen geliefd te maken en op meer plekken te laten verkopen. De stichting doet dit met hulp van ambassadeurs. Deze ambassadeurs helpen om Noordzeevis verder op de kaart te zetten. Verschillende ondernemers aan de boulevard van Scheveningen zijn inmiddels ambassadeur van de stichting. Juist het winterseizoen, waarin wordt nagedacht over de menukaart, biedt de mogelijkheden om Noordzeevis volgend seizoen op de kaart te zetten.

Kijk voor meer informatie over de stichting Noordzeevis uit Scheveningen en haar ambassadeurs op www.noordzeevisuitscheveningen.nl