FoodDrinkEurope updatet acrylamide toolbox

, 13 januari 2014 01:00 | Nathan Strik

FoodDrinkEurope, de Europese brancheorganisatie voor de voedingsindustrie, heeft de acrylamide toolbox voorzien van enkele updates. In de nieuwe versie van de toolbox zijn de laatste wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen meegenomen.

Dit is de dertiende update van de toolbox, die regelmatig wordt aangepast aan ontwikkelingen in de wetenschap. De FoodDrinkEurope acrylamide toolbox is nu al enkele jaren een belangrijk document voor voedsel- en drankproducenten die het gehalte acrylamide in hun producten willen verminderen.

Nieuwe acrylamide toolbox

De nieuwe versie van het naslagwerk bevat een nieuwe categorie-indeling, bestaande tools zijn onderzocht en categorieën zijn waar nodig aangepast. Ook zijn aardappel-gebaseerde producten nu opgesplitst in twee categorieën, om de precisie van de tools te verhogen en zijn de laatste wetenschappelijke publicaties en project-updates ingevoegd.

Reduceren van acrylamide in voedsel

Acrylamide is een genotoxische en kankerverwekkende stof, die in asparagine-bevattende voedselproducten voor kan komen. Sinds de toevallige ontdekking van de aanwezigheid van acrylamide in voedsel in 2002 is het terugdringen hiervan een belangrijk speerpunt geworden binnen de voedselindustrie.

Dr. Richard Stadler, voorzitter van FoodDrinkEurope’s expertgroep voor procescontaminanten: “FoodDrinkEurope’s acrylamide toolbox heeft een belangrijke update gekregen. Dit om de toewijding van de industrie te demonstreren bij acrylamide-minimalisatie en kennisvergroting met betrekking tot terugdringingsopties. Deze update bevat verschillende nieuwe ontwikkelingen en commerciële toepassingen hiervan.”

Promotie van de toolbox

De acrylamide toolbox zal aan voedsel- en drankproducenten op nationaal en Europees niveau worden aangeboden. De laatste editie is hier te vinden.

Lees verder op VMT:
Vetvervanger algenbloem meest innovatieve ingrediënt
EFSA onderzoekt risico’s acrylamide in voedsel