Fi Europe: IOI Loders Croklaan genomineerd voor innovatieprijs met alternatief voor palmolie

Frankfurt, 10 november 2017 13:47 | Dionne Irving

IOI Loders Croklaan introduceert Presdough 270 SB, een op sheaboter gebaseerd alternatief voor palmolie. Volgens het bedrijf kan de niet-gehydrogeneerde shortening het gehalte verzadigd vet in bladerdeeg tot 40% en het totaal vetgehalte verlagen tot 20% zonder smaak- of textuurverlies.

IOI Loders Croklaan is genomineerd voor een innovatieaward voor het ingrediënt in de categorie reductie&herformulering. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Food Ingredients Europe in Frankfurt van 28 tot en met 30 november.

 

Presdough 270 SB is geschikt voor gelamineerd deeg en kan worden toegepast in croissants en ander gebak van bladerdeeg.

 

Alternatief voor palmolie

Een groeiend aantal Europese bakkerijen en producenten zoekt naar alternatieven voor palmolie. De beschikbare alternatieve vetmixen voor bladerdeeg zijn gebaseerd op sheastearine, kokosnoot en cacaoboter. Dit zijn dure alternatieven.

 

“Het doel van ons R&D-team met de ontwikkeling van dit ingredient was om de unieke functionele en sensorische eigenschappen van palmolie te overtreffen en tegelijkertijd het gehalte verzadigd vet te verlagen”, vertelt Renee Boerefijn, innovatiedirecteur bij het bedrijf. “Presdough geeft een geweldige eetervaring wat betreft smaak, textuur, knapperigheid en uiterlijk (inclusief bruinkleuring en volume) en mondgevoel. Het werkt beter dan alternatieven en is kosten efficiënt.”

 

Minder vet en minder suiker

De andere genomineerden in dezelfde categorie zijn:

  • DSM met Delvo Cheese CT-Light, een culture waarmee kaasproducenten kaas met magere  melk kunnen maken met de smaak van de volvette variant. Gedurende het productieproces vervangt de culture vet met water zonder een negatief effect op de fysische en sensorische eigenschappen. Met het ingrediënt kan het vetgehalte met 30% of meer worden verlaagd zonder het gebruik van additieven of stabilisatoren.
  • Metarom Group met Acti’Boost, een natuurlijke smaakstof die dranken en zuivel met een laag suikergehalte smaak geeft. Het is ontwikkeld om het suikergehalte in deze dranken tot 30% te verlagen of 50% afhankelijk van de matrix.
  • Novozymes met Saphera FMP, een nieuwe generatie lactases, waarmee de zuivelindustrie producten kan ontwikkelen met minder suiker met behoud van smaak.

(fotocredit: Erik Hersman, Flickr, CC-licence)