Extra veiligheidsmaatregelen gekiemde zaden

, 16 november 2011 05:28 |

De keten van gekiemde zaden moet extra veiligheidsmaatregelen nemen, van zaadproductie tot de uiteindelijke gekiemde zaden, zo adviseert Het Panel on Biological Hazards (BIOHAZ) van EFSA.

Dit blijkt uit evaluaties van de EFSA over de volksgezondheidsrisico’s van Shiga-toxine. E. coli (STEC) en andere pathogene bacteriën zoals Salmonella kunnen zeer schadelijke gifstoffen produceren. Deze kunnen zaden besmetten die bestemd zijn voor de productie van gekiemde zaden (zoals taugé), scheuten (zoals bamboe) en kiemplantjes (zoals tuinkers).

Advies

Stakeholders en consumenten, inclusief diegenen die thuis kiemen, moeten over de voedselveiligheidsrisico’s bij gekiemde zaden worden geïnformeerd. Microbiologische criteria moeten een extra stap zijn in het beheren van voedselveiligheid in de productieketen van gekiemde zaden.

Door de diverse en complexe aard van de productieketen van gekiemde zaden overweegt het panel verschillende aanpakken. Het panel heeft een verscheidenheid van suggesties ontwikkeld, die risicomanagers moeten helpen bij het instellen van het beleid en bij het nemen van beslissingen om consumenten te beschermen.

Maatregelen

Gedacht wordt aan de volgende maatregelen: het identificeren van zaadgewassen voor de productie van gekiemde zaden voor het planten; een veilig gebruik van meststoffen en irrigatiewater; minimaliseren van besmetting van zaden via de bodem tijdens de oogst en het voorkomen van mechanische beschadiging van zaden; verzekeren dat werknemers het oogsten en behandelen van zaden doen volgens hygiëne- en gezondheidseisen; verzekeren dat zaden worden vervoerd, verwerkt en opgeslagen onder omstandigheden die de kans op microbiële besmetting minimaliseert; het verwijderen van beschadigde zaden; verbeteren van de traceerbaarheid en het minimaliseren van het mengen van een partij zaaizaad.

Gevaar

Gekiemde zaden worden doorgaans rauw of na een minimale bewerking geconsumeerd. Het BIOHAZ panel concludeerde dat gekiemde zaden ‘ready-to-eat foods’ zijn die de volksgezondheid in gevaar kunnen brengen. Pathogene bacteriën kunnen namelijk zaden besmetten en zich sterk vermeerderen tijdens het kiemen. Dit leidde deze zomer tot de EHEC-crisis waarbij in Duitsland meer dan 40 mensen stierven.

Lees ook op VMT.nl:

EHEC-crisis nog niet voorbij

Al het nieuws over EHEC