Europees Parlement voert ban import niet-duurzame palmolie door

Brussel (België), 5 april 2017 14:08 | Jael Lambers

Het Europees Parlement heeft ervoor gekozen strengere regels voor palmolie in te gaan voeren. Hierdoor zal het gebruik van palmolie in biobrandstoffen voor 2020 afgeschaft worden en zullen er strengere regels geïmplementeerd worden voor de productie en certificering van palmolie.

Bevestiging

Frans Claassen, directeur MVO, gaf aan erg blij te zijn met het verschenen rapport van het Europees parlement “Het is een positieve kreet dat ze aangeven in het rapport dat duurzame palmolie een bijdrage levert aan de economische ontwikkeling en positie van kleine boeren in Indonesië en Maleisië en ook dat de voedingsmiddelen industrie al veel initiatieven neemt op het gebied van duurzame palmolie.”

Volgens Claassen zou de hele voedingsmiddelenindustrie blij zijn met deze ontwikkelingen “Wij zijn, niet alleen als MVO, maar als hele voedingsmiddelenindustrie tegen niet-duurzame palmolie. Dit bericht is eigenlijk een bevestiging dat we goed op weg zijn en dat er actie ondernomen wordt.”

Geen ‘game changer’

Danielle Morley, outreach en engagement leider van De Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) : “Ik denk niet dat het een ‘game changer’ zal zijn, maar we zien dit als het geven van een belangrijk politiek signaal. Europa heeft de grootste palmoliemarkt van de hele wereld en deze markt zorgt nu voor het belangrijke signaal, dat de Europese Commissie(EC) en de Europese Unie(EU) verwachten dat de overheid en de industrie iets gaan doen aan de ontbossingen door palmolie.”

Maatregelen tegen ontbossing

Kateřina Konečná, penningmeester Tsjechische communistische partij van Bohemen en Moravië, publiceerde eerder al een rapport over de verduurzaming van palmolie. Naar aanleiding van dit rapport werd de motie opgeroepen om met een reeks maatregelen te komen om ontbossing tegen te gaan en mensenrechten te behouden.

Volgens het rapport is palmolie niet de enige boosdoener van de ontbossingen. “Er is heel veel aandacht in de media dat palmolie een groot aandeel heeft in de ontbossing, maar het rapport geeft duidelijk weer dat palmolie één van de veroorzakers is en niet, zoals de media zegt, de grootste boosdoener,” aldus Claassen.

Duurzame productie

Toch zijn er ook tegenstanders. Zo geeft Anita Neville, vice president corporate communications en sustainability Golden Agri-Resources aan dat de EU beter kan investeren in de duurzame productie van palmolie. “De EU is al bezig met de verantwoorde productie van duurzame palmolie. Ik ben van mening dat, in plaats van het afschaffen van de niet duurzame palmolie, de EU de duurzame productie juist moet stimuleren. Dit zal veel meer effect hebben dan de productie te beperken.”

Voor 2020 moet het gebruik van niet-duurzame palmolie helemaal afgeschaft zijn binnen de EU.