Europa accepteert voorstel voor acrylamidereductie

Brussel, 21 juli 2017 11:38 | Dionne Irving

De lidstaten hebben een voorstel van de Europese Commissie geaccepteerd dat acrylamidereductie in voedingsmiddelen moet bewerkstelligen. De Europese consumentenorganisatie BEUC vindt het voorstel echter niet ver genoeg gaan.

Op 19 juli stemden de leden van het MEP voor regels die voedingsmiddelenproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten nemen om ervoor te zorgen dat acrylamidegehaltes van hun producten beneden de gestelde benchmark blijft.

 

Vytenis Andriukaitis, lid van de Health&Food Safety commissie, verwelkomde de stemming: “Vandaag hebben we een belangrijke stap genomen bij het beschermen van de gezondheid van onze inwoners. De nieuwe regelgeving zal niet alleen helpen bij acrylamidereductie, maar ook hoe blootstelling te voorkomen bij thuis koken.”

 

De overeengekomen tekst zal naar het Europees Parlement en het Counsil worden gestuurd. De twee instituten hebben drie maanden om de tekst te bestuderen. De regelgeving kan vanaf de lente 2018 effectief worden.

 

Verplichte limieten

De Europese consumentenorganisatie BEUC verwelkomt de eerste stap maar betreurt dat de EU geen verplichte limieten heeft gesteld. De organisatie roept de commissie en de lidstaten op voor sommige voedingsmiddelen een verplichte limiet te stellen.

 

Monique Goyens, directeur generaal bij BEUC: “Het is al vijftien jaar geleden dat wetenschappers weten van acrylamide in voeding en over de gezondheidseffecten waarschuwen. Desondanks zijn de gehaltes van deze kankerveroorzakende contaminant in Europese voedingsmiddelen min of meer gelijk gebleven. Het is daarom goed nieuws dat de EU de industrie eindelijk vraagt om acrylamide in hun chips, friet, brood, beschuit of koffie te verlagen.”

 

Goyens vervolgt: “Onze organisaties in de verschillende landen hebben een grote variatie in acrylamide gehaltes gevonden in vergelijkbare voedingsmiddelen. Als sommige fabrikanten het gehalte wel kunnen verlagen, kunnen anderen het ook. Niemand vraagt om voedsel te verbannen.”

BEUC denkt dat verplichte limieten nodig zijn om de consument te beschermen.

 

 

  • Ton van Gelderen

    9 nov 2017 09:50:56

    Mijn naam is Ton van Gelderen en werkzaam bij B & D Ingenieursburo wij hebben ondanks testen gedaan over terug dringen van Acrylamide bij friet bakkers tezamen met wageningen Rikilt (WUR) dmv nieuwe toepasbare technologie het is een stap in de goede richting en de testen liegen er niet om de vraag is hoeveel procent verlaging wordt er verwacht ...???

  • Ton van Gelderen

    9 nov 2017 09:44:47

    Uw reactie (max. 500 tekens)