EU stelt extra subsidie beschikbaar voor onderzoek naar pathogenen

, 10 augustus 2011 03:46 |

De Europese Commissie stelt €12 miljoen extra beschikbaar aan onderzoek om pathogenen zoals de E.coli-bacterie in kaart te brengen en nieuwe uitbraken te voorkomen.

Dit najaar gaat het consortium ANTIGONE onderzoek verrichten met als doel een zo compleet mogelijk wetenschappelijk plaatje te schetsen van de E.coli-bacterie en andere pathogenen die een risico voor de volksgezondheid kunnen vormen.

Wanneer wetenschappers een beter inzicht hebben in deze ziekteverwekkers, kunnen ze manieren ontwikkelen om deze tegen te gaan. Het onderzoek richt zich hoofdzakelijk op manieren om uitbraken van pathogenen, zoals onlangs EHEC, te voorkomen en hier mee om te gaan.

PREDEMICS
Het consortium werkt samen met een ander project dat al eerder geselecteerd was om subsidie voor onderzoek te ontvangen: Predemics. Het PREDEMICS-project richt zich op een multi-disciplinaire aanpak van vier virusfamilies die voor een potentiele epidemie kunnen zorgen, zoals influenza, Hepatitus E en rabiës.

Volksgezondheid
Eurocommissaris voor onderzoek, innovatie en wetenschap Maire Geoghegan-Quinn licht toe: “Ons beleid is om bij subsidie voor Europees onderzoek en innovatie te focussen op zaken die voor Europese inwoners het belangrijkst zijn. Hierbij staat gezondheid bovenaan de lijst. Dus ik ben blij dat we deze extra subsidie mogen toekennen om het Europees vermogen te versterken in het herkennen van epidemische uitbraken en er adequaat mee om te gaan.”

AntiGone
AntiGone staat voor Anticipating the Global Onset of Novel Epidemics en het gaat samenwerken met veertien partnerorganisaties uit zeven verschillende landen. In het project verzamelen onderzoekers specifieke informatie over virussen en bacteriën waaronder de Escherichia coli (STEC). Het onderzoek staat onder leiding van de Nederlandse hoogleraar Thijs Kuiken die verbonden is aan het Erasmus Medisch Centrum.

Lees ook op VMT.nl:
TNO claimt oplossing tegen resistente bacteriën