‘Deze zaak voorbeeld toekomstige gevallen voedselfraude’

Amsterdam, 15 april 2015 11:09 | Maurice de Jong

Bij de meervoudige kamer in Amsterdam hield de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) vol dat ze terughoudend is met het openbaar maken van namen van bedrijven omdat dit tot reputatieschade kan leiden. Tot frustratie van maatschappelijke organisatie Foodwatch.

Foodwatch sleepte de NVWA voor de rechter omdat deze de lijst met namen van bedrijven en eindproducten die betrokken waren bij het paardenvleesschandaal rond Willy Selten niet volledig openbaar wilde maken.

Reputatieschade bedrijven

Volgens Foodwatch kon de NVWA niet met feiten staven dat openheid leidt tot reputatieschade. Ook kon de voedselautoriteit geen duidelijkheid verschaffen over vervolgacties bij bedrijven die geen gehoor hebben gegeven aan een recall, aldus de maatschappelijke organisatie. Foodwatch noemt het bijzonder kwalijk dat de NVWA zo terughoudend is met het bieden van de noodzakelijke transparantie.

Openbaarmaking inspectiegegevens

In haar queeste naar meer openheid lijkt Foodwatch de politiek aan haar zijde te hebben. Onlangs liet de PvdA weten voorstander te zijn van de openbaarmaking van de inspectiegegevens. Onlangs sprak ook inspecteur-generaal Harry Paul van de NVWA zich hierover uit tijdens het Food Event 2015 op 2 april in Den Bosch.

Harry Paul op Food Event

De hoogste baas van de NVWA bevestigde op het Food Event 2015 in Den Bosch dat de openbaarmaking van inspectiegegevens voor de deur staat. De Gezondheidswet die hierin voorziet ligt al bij de Tweede Kamer. Paul benadrukt dat deze vorm van transparantie niet morgen gebeurt, maar toch zeker wel binnen een jaar of drie. Dit omdat “het voor de voedselsector cruciaal is dat consumenten goed en volledig geïnformeerd zijn”, stelt Paul.

Voorbeeld voedselfraude

Onlangs dat het alweer een tijd geleden is dat het paardenvleesschandaal rond Willy Selten speelde, zal de uitkomst van de rechtszaak van cruciaal belang zijn, meent Foodwatch. “Deze zaak dient als voorbeeld voor alle toekomstige gevallen van voedselfraude. Het mag natuurlijk nooit zo zijn dat uitstel van de NVWA het belang van de consument teniet doet”, zegt directeur Foodwatch Nederland, Ilse Griek. De NVWA wacht het oordeel van de rechtbank af en wenst niet te reageren op het verloop van de zitting die dinsdag 14 april plaatsvond.

Op 26 mei wordt de uitspraak van de rechter verwacht.