Deen haalt preventief vlees uit schappen

, 30 januari 2014 06:05 | Maurice de Jong

Uit voorzorg roept Deen drie vleesproducten terug uit de schappen. Slachthuis Van Hattem is één van de toeleveranciers van de supermarktketen. Vomar meldt dat Van Hattem sinds november geen leverancier meer is.

Biologische hamburgers, biologische tartaar en biologische rundergehakt zijn de drie producten die Deen uit de schappen haalde.

Recall Deen

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) liet onlangs bij Van Hattem 690 ton rundvlees blokkeren. In dit vlees heeft het slachthuis mogelijk paardenvlees verwerkt. Het bedrijf levert onder meer aan Vomar, Deka en Deen.

Op zijn website benadrukt Deen dat de NVWA alleen een verdenking uitsprak. “Er is absoluut geen zekerheid of de verdenking gegrond is of niet”, aldus de supermarkt. Maar uit voorzorg heeft Deen wel drie producten uit de handel gehaald.

Van Hattem geen leverancier Vomar

“Het betreffende bedrijf is een kleine leverancier van ons”, verklaart een woordvoerder van Deen tegen persbureau ANP. “Het bedrijf heeft een betrouwbare certificering en voldoet aan strenge wettelijke eisen. Maar als de verdenking klopt, is het voor Deen en onze klanten onacceptabel dat er producten worden geleverd die niet aan de wettelijke eisen voldoen.”

Vomar maakt duidelijk dat ze “dit soort praktijken (voedselfraude) ten zeerste afkeurt.” De supermarkt stelt dat huidige en toekomstige leveranciers hiervan bewust worden gemaakt. Vomar wijst erop dat Van Hattem sinds november geen leverancier meer is. “De reden daarvan staat los van deze kwestie”, verklaart de supermarktketen.

Geen paarden-dna

Vomar zegt zelf een onderzoek in te stellen naar de aard en omvang van de leveringen van Van Hattem voor begin november. Verder wacht de supermarktketen het onderzoek van de NVWA af. “Afhankelijk van de aard van de bevindingen worden aanvullende maatregelen genomen.”

Dekamarkt reageert stellig op zijn website: “Wij kunnen u garanderen, mede op basis van informatie verstrekt door de NVWA, dat ons verse rundvlees vrij is van paarden-dna.”

Lees VMT online:
Dossier paardenvleesschandaal